U POZADINI JE PRIJEVARA

Riješen misterij ubojstva mladog Francuza čije je tijelo nađeno u šumi kod Rijeke

Foto: Faebook

Riješen je, po svemu sudeći, slučaj misterioznog ubojstva 24-godišnjeg Francuza Eliota Charleta, čije je djelomično karbonizirano tijelo u ožujku 2020. godine pronađeno u šumskom predjelu na području Gornjeg Jelenja.

Kako piše Burin.hr, francuska policija je ovih dana privela osam osoba – sedam muškaraca i jednu ženu, u dobi od 23 do 50 godina – koje se dovodi u vezu sa zločinom, a protiv šestorice osumnjičenih, od kojih su petorica u pritvoru, podignuta je i optužnica zbog upletenosti u ubojstvo. 

Podsjetimo, radi se o slučaju smrti 24-godišnjeg Eliota Charleta čije je tijelo pronađeno 20. ožujka 2020. u šumi na širem području Gornjeg Jelenja. 

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku riječkog Medicinskog fakulteta ustanovili su kako je mladić zadavljen. Ubijen je na nepoznatom mjestu, a onda ga je netko donio na livadu u šumi kod Gornjeg Jelenja do koje vodi samo šumski put. Potom je njegovo tijelo zapalio benzinom. Tijelo nije potpuno izgorjelo, bilo je samo djelomično karbonizirano. 

Ubijeni sklopio tri ugovora o životnom osiguranju

Francuski mediji navode da je istražni sudac u Parizu podignuo optužnicu protiv šestorice okrivljenih za “ubojstvo u organiziranoj skupini”, od kojih je jedan pušten da se brani sa slobode pod sudskim nadzorom. Svi su osumnjičeni da su umiješani u smrt 24-godišnjeg Francuza.

Pariški mediji podsjećaju kako je mladi Francuz, bivši plivač, turistički putovao u inozemstvo, svojim bližnjima je izjavio da želi naći posao u ugostiteljstvu, pa je tako 25. veljače 2020. godine avionom stigao u Zagreb. Nakon toga je nestao, a njegovo tijelo nađeno je 20. ožujka.

U pozadini je prijevara

Pozivajući se na rezultate istrage, mediji u Francuskoj pišu kako je u pozadini ubojstva najvjerojatnije prijevara oko životnog osiguranja. Među šestoricom optuženih je i Erwan G. (45), francuskoj policiji dobro poznat po prijevarama.

Ovaj prevarant je, kako se ispostavilo, slučajno sreo Eliota Charleta prije nekoliko godina na jednom zajedničkom putovanju. Francuski mediji pišu da su istražitelji došli do saznanja da je žrtva ubojstva sklopila tri ugovora o životnom osiguranju između 2018. i 2020. godine, u ukupnom iznosu od 1.2 milijuna eura, čiji je korisnik bio upravo – Erwan koji je 2012. godine osuđen za milijunsku prijevaru, prenosi Burin.

Prema nalazima dosadašnje istrage, Erwan je uvjerio Eliota Charleta da sklopi police životnog osiguranja na iznos od 1.2 milijuna eura – u njegovu korist. Istražitelji vjeruju da je postojao plan po kojem se trebalo fingirati da je mladi Charlet mrtav, da je stradao u nesreći u Hrvatskoj, a osiguravajućoj kući dali bi lažnu smrtovnicu. 

Prema ovom scenariju, Charlet bi živio pod novim identitetom, a nakon što bi novac bio isplaćen, podijelio bi ga s kolegom prevarantom.

Prvoosumnjičeni tvrdi da je nevin

Istragom je utvrđeno i da je prvotna korisnica životnog osiguranja, osoba koja bi dobila novac u slučaju smrti Eliota Charleta, bila mlada žena iz departmana na istoku Francuske.

Istražiteljima je to bilo čudno jer ona nije ni Eliotova djevojka ni članica obitelji. No došlo se do saznanja da dobro poznaje Erwana G. Istraga je otkrila i da je kratko vrijeme prije odlaska u Hrvatsku Eliot Charlet postavio upravo Erwana kao novog korisnika životnog osiguranja.

Erwan G. je službeno zanijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Eliota Charleta. Istražitelji su pak utvrdili da je dva puta putovao u Hrvatsku krajem veljače 2020. godine i početkom ožujka. Drugi dolazak u Hrvatsku Erwan je na saslušanju objasnio time da je jednostavno došao po novac koji mu je posudio Charlet te da se vratio u Francusku i da s ubojstvom nema ništa.

Obdukcija je pokazala da se ubojstvo Eliota Charleta dogodilo 19. ožujka. Tog dana Erwan G. je već bio napustio Hrvatsku, navode francuski mediji, ali dodaju i da postoje nedoumice oko datuma ubojstva mladog Francuza te da nije isključeno da se ono dogodilo i ranije. 

Tko su ostali uhićeni?

Među ostalih pet osumnjičenika je i Yannick D., koji se upoznao s glavnoosumnjičenim u zatvoru dok je Erwan služio kaznu za više prijevara, vezano i za životno osiguranje, a Yannick zbog trgovine drogom. 

Okrivljena su još i trojica mladića, bliska Yannicku, koji su dva puta automobilom putovali prema Hrvatskoj. Na ispitivanju su rekli da nisu uspjeli ući u Hrvatsku zbog neadekvatnih dokumenata. 

No analize pozicija njihovih telefona pokazuju da su u više navrata prelazili granicu između Slovenije i Hrvatske. Svi oni su tvrdili na saslušanju da nemaju ništa s ubojstvom i da nisu ni na koji način povezani s Charletom, prenosi Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari