Roditelji djece s Paga koju je otac bacio s balkona još su 2017. osuđeni zbog zanemarivanja

Osuđeni su zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava

Oba roditelja četvero djece koju je 28. veljače njihov otac bacio s balkona u Pagu, imaju pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava, potvrdio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Klarendić je u subotu potvrdio Hini medijske napise da je otac (54) koji je pokušao ubiti svoje četvero malodobne djece, u rujnu 2017. godine nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece. Budući da se na prvostupanjsku presudu nisu žalili, ona je u studenome 2017. postala pravomoćna, rekao je Klarendić.

Josipu Rođaku jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela te radi neometanog odvijanja kaznenog postupka zbog posebno teških okolnosti kaznenih djela.

U daljnjem tijeku postupka nad ispitat će se svjedoci i provesti odgovarajuća vještačenja, primarno psihijatrijsko vještačenje kojim će se utvrditi je li u trenutku počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv, je li bio svjestan svojih postupaka i znao što radi i po potrebi neka druga vještačenja.

U priopćenju kojim se oglasilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru navodi se da je „doneseno rješenje o provođenju istrage protiv Rođaka zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela teških ubojstava u pokušaju.“

Ističe se da je „54-godišnji okrivljenik u četvrtak, 28. veljače, oko 6 sati u kući u kojoj živi kao podstanar zajedno sa svojom suprugom i djecom u Pagu, u nakani da ubije svoje četvoro djece za vrijeme dok su ona spavala, iz spavaće sobe uzeo u naručje jedno po jedno dijete te ih jedno po jedno bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i dječak zadobili su teške tjelesne ozljede, a jedna djevojčica laku tjelesnu ozljedu, dok je smrtna posljedica izbjegnuta hitnom medicinskom intervencijom“.

Propisana kazna zatvora za pokušaj teškog ubojstva je dugotrajni zatvor, do 40 godina, a postoji mogućnost da se izrekne i kazna do 50 godina, što je najveća kazna koju naš zakon propisuje, rekao je sudac istrage Hrvoje Visković.
Vijesti.hr
Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Facebook

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari