BILE SU 4 SATA U MORU NA 11 °C

Ronilac opisao napete trenutke spašavanja brodolomaca: ‘Stvar se zakomplicirala jer sam se zapleo u sve te silne špage …’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Temperatura mora je oko 11 stupnjeva, znači jako hladno. One su se već dobro prehladile, a o psihozi nećemo ni pričati jer su one cijelo to vrijeme bile u mraku, njihov prvi kontakt je bila moja podvodna lampa’

Rano jutros 17 nautičkih milja od Pule. Pet članova posade spašeno je s prevrnute jedrilice. Dojava je primljena u 3 sata i 28 minuta. Kad se jedrilica prevrnula, tri osobe su pale u more, a dvije ostale zarobljene u trupu jedrilice, zbog čega je pulska Lučka kapetanija uključila ronioca u akciju spašavanja. Svi su prevezeni u pulsku bolnicu i izvan su životne opasnosti.

„Jedrili smo i vjerojatno pogodili u nešto. Čuli smo udarac, stali i nakon malo vremena smo se prevrnuli. Bilo je malo panike, cure su četiri sata bile u brodu“, kazao je Boris Radolović, vlasnik jedrilice za RTL.

‘Za deset minuta na pontonu’

“Bilo je stresno i puno adrenalina, ali određeno je profesionalno i svi članovi posade su dobro i to je ono ključno što svi ponavljaju. Čovjek koji ih je spasio primio je jutros poziv u 5:18 sati, za deset minuta bio je na ponotonu i krenuo u akciju”, rekao je pulski ronioc Branislavom Zanevskim, pulskim roniocem.

“Obalna straža je došla po mene. S pontona smo za otprilike 25 minuta došli na lokalitet. Imali smo što i vidjeti, jedrilica je bila okrenuta naopačke. Jarbol i jedro su bili na donjoj strani. Znam samo informaciju da su dvije ženske osobe bile unutra. U kakvom su stanju nisam znao“, opisuje.

‘Počupao sve što se dalo počupati’

Objasnio je kako se probio do njih.

„Između svih onih špaga kojih je bilo jako puno, počupao sam sve što sam mogao počupati, rezao sam što sam mogao rezati i kada sam došao do ulaza u kabinu imao sam još jedan problem. Tamo su i jarboli i jedra i puno garderobe koju sam čupao van. U prvom naletu nisam uspio doći do njih. Vidio sam jednu ruku, uhvatio sam ruku i dobio povratni kontakt stiskom. Zatim sam izašao van, počupao još par plahti i ponovo ušao u unutra. Komunicirao sam s njima“, ispričao je.

Kada je Zanevski stigao, dvije su žene u moru bile već četiri sata.

„Temperatura mora je oko 11 stupnjeva, znači jako hladno. One su se već dobro prehladile, a o psihozi nećemo ni pričati jer su one cijelo to vrijeme bile u mraku, njihov prvi kontakt je bila moja podvodna lampa. Nakon toga sam se ja ponovo vratio, uzeo još boca s regulatorima, odradio s njima jedan brzinski tečaj. Zgrabio sam prvu osoba koja je bila više psihički povrijeđena i počeo ju vući kroz jedini otvor kroz koji se moglo van. Podronili smo dva-tri metra i izašli pod jedrilicom vani. Isti postupak sam ponovio još jednom“, kaže Zanevski.

„Tu se stvar zakomplicirala jer sam se zapleo u sve te silne špage i u cijeloj toj situaciji gledam da spasim osobu i ostanem pribran u cijeloj toj situaciji. More radi svoje. Nisam znao gdje sam. Ali na sreću svih nas sve se odigralo pozitivno“, poručio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari