IPAK SU SVE ZNALI?

Ekskluzivni dokumenti potvrđuju: I Plenković i Filipović znali su što se događa u HEP-u?! USKOK od jutros u HEP-u

Foto: Igor Kralj/Robert Anic/PIXSELL. Montaža: RTL

Dopis je poslao predsjednik Uprave HEP-a Barbarić početkom travnja. U plinskoj aferi HEP je plin, koji je kupio od INA-e prodavao ponekad i po cent

Nastavlja se trakavica oko plinske afere u kojoj je HEP kupovao prirodni plin od INA-e da bi viškove potom prodavao za jedan cent.

Danas.hr u posjedu je dokumenta koji ukazuje da su premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović bili upućeni u to što se događa.

Naime, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić dopisom ih je 5. travanja upozorio da postoje viškovi plina, ali i predstavio planove što će s njim raditi.

U dopisu stoji: “Po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta, HEP d.d. će viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023, koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina.”

Prevedeno, od viška plina plan je bio da HEP od njega proizvodi struju, a ostatak plina će prodavati po tržišnim cijenama.

Ipak, Barbarić koji je i potpisao ovaj dokument, na kraju radi potpuno suprotno, ostavlja plaćen plin u sustavu da bi se prodavao na HROTE-ovoj dražbi za male iznose, nekim danima i za cent.

Podsjetimo, reporter RTL-a Danas Ilija Radić ranije je pitao ministra Filipovića je li dobio ovaj dopis, postoji li on, na što je ministar odgovorio: “Postoji taj dopis, dobio sam ga. Međutim, kada se govori o viškovima i potencijalnim gubicima, u jednom trenutku HEP je kupovao plin od INA-e po 41 (centa op.a), a istovremeno je cijena (tržišna op.a) prelazila i 200 i 250 centi. Da bi govorili o nekim gubicima, mora se uzeti cijeli period. A mišljenja sam kako smo upravo ovim potezom osigurali sigurnu zimu”.

Foto: RTL

Naglasimo i da je premijer očito bio upozoren oko svega, odnosno da HEP ima višak plina, i sve je trebao znati unaprijed oko ove afere, ali je on od trenutka kada je to izašlo u javnost,tvrdio je da o svemu nije bio ranije upozoren. Štoviše, rekao je da je tek prošlog petka, odnosno 7. travanja, dobio te informacije.

Naši izvori kažu i da je to posljednji mail o višku plina koji je HEP poslao ministarstvu, a nakon toga gdje napominju što će raditi s plinom navodno više nisu slali apsolutno ništa.

Zbog velike plinske afere koja trese Hrvatsku, u HEP-u je od jutros i USKOK, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari