PODNIJELI KAZNENU PRIJAVU

S računa tvrtke sebi uplaćivali milijune: 61-godišnjak i 34-godišnjak prouzročili stečaj tvrtke

Foto: Pixsell

Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela, policija je protiv dvojice osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 34 i 61 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Policija 61-godišnjaka sumnjiči da je kao odgovorna osoba tvrtke s područja Primorsko-goranske županije, u razdoblju od 1. siječnja 2016. pa do 25. rujna 2018. godine, isplaćivao novčana sredstava sa žiro računa tvrtke na svoj račun i na račune, odnosno, u korist poslovno povezanih osoba.

Nekontroliranim i neevidentiranim isplatama je tako proslijeđeno više od 1.800 000 kuna, što je dovelo do nelikvidnosti tvrtke i nesposobnosti plaćanja obveza prema vjerovnicima, a u konačnici je prouzročen i stečaj tvrtke/društva.

Ujedno je ostvario i počinjenje kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju nepravdanjem podignutih gotovinskih novčanih sredstava sa žiro računa društva u iznosu od oko 43 000 kuna.

Za osumnjičenog 34-godišnjaka je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je kao odgovorna osoba povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva kojeg zastupa jer je od 25. rujna 2018. godine, u vrijeme neposredne prijeteće nesposobnosti za plaćanje obveza društva, isplatio sebi dobit iz poslovanja te izvršio prodaju imovine društva ispod knjigovodstvene vrijednosti čime je umanjio buduću stečajnu masu društva za ukupni iznos od gotovo 611.000 kuna.

Uz to je prestao voditi poslovne knjige društva, a u zakonski predviđenom roku nije podnio ni nadležnom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad predmetnom tvrtkom, što je bio dužan učiniti prema zakonskim odredbama kao odgovorna osoba tvrtke.

Time je uz kazneno djelo prouzročenje stečaja, ostvario i elemente počinjenja kaznenog djela povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Po završetku istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, policija je protiv obojice osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views