RAZBIJEN LANAC KRIJUMČARA

Sedmorica Hrvata pala u velikom slučaju šverca droge i oružja! Među njima je i Kerumov nećak

Foto: Pixsell

Uskok je pak optužio sedmoricu Hrvata za sudjelovanje u velikoj operaciji krijumčarenja droge, kojom su zaradili više od milijun i 370 tisuća eura

Zbog međunarodnog krijumčarenja droge i oružja, uključujući i snajpere, mitraljeze i zolje USKOK je nakon istrage podigao optužnice protiv sedam osoba. Kako pišu domaći mediji, nećak bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma, Josip Kerum je među optuženima, a tereti se za krijumčarenje oružja.

USKOK nije objavio identitete optuženika na svojim web stranicama.

Uskok je optužio sedmoricu Hrvata za sudjelovanje u velikoj operaciji krijumčarenja droge, kojom su zaradili više od milijun i 370 tisuća eura. Riječ je o Hrvatima rođenim između 1981. i 1993. godine, a optuženi su za zločinačko udruživanje, neovlaštenu proizvodnju i promet drogama kao članovi zločinačke grupe te posjedovanje, izradu i nabavku oružja i eksplozivnih tvari kao članovi iste zločinačke grupe.

Krijumčarska ruta trgovine drogom

Optužnicom se I. okrivljenika tereti da je, u razdoblju od kolovoza 2020. do 13. travnja 2022. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kokaina radi njegovog plasiranja na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje II., III. i IV. okrivljenika te druge zasad nepoznate osobe, sve radi uspostave cjelokupne krijumčarske rute trgovine drogom.

Iz Južne Amerike dogovorio nabavku kokaina

Nakon što bi I. okrivljenika najprije s nepoznatim osobama iz Južne Amerike dogovorio nabavu kokaina, s II. okrivljenikom je pronalazio i podobna trgovačka društva u Hrvatskoj putem kojih bi se mogla uvesti pogodna roba za krijumčarenje. Osim toga je II. okrivljenik imao ulogu pronalaska osoba koje takvim društvima upravljaju ili su s njima povezani, pa je tako angažirao i III. okrivljenika kao zaposlenika jednog društva koje se bavi trgovinom voća i povrća te IV. okrivljenika kao odgovornu osobu drugog društva koje se bavi trgovinom kožama.

Također su I. i V. okrivljenici, od 21. svibnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i daljnjom prodajom većih količina oružja i streljiva, povezali u zajedničko djelovanje VI. i VII. okrivljenika te druge zasad nepoznate osobe. Oni su ispunjavali dane im zadaće vezane za pribavljanje, prijevoz i prijenos oružja i streljiva preko državne granice te njihovu daljnju preprodaju. Tako je I. okrivljenik bio zadužen za pronalazak kupaca oružja i streljiva, pregovore oko cijena te koordinaciju dostave, V. okrivljenika za financiranje nabave oružja i streljiva, njihovo preuzimanje te pronalazak vozača za njihov prijevoz, VI. okrivljenika za preuzimanje, prijevoz i predaju oružja i streljiva te novca plaćenog na ime njihove cijene, a VII. okrivljenika za pribavljanje potrebnog oružja i streljiva te osiguranje njihova preuzimanja.

Cjelokupna ruta krijumčarenja marihuane

Osim toga je V. okrivljenik, od 22. lipnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Španjolskoj i Francuskoj, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kanabisa na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje VI. okrivljenika i više drugih nepoznatih osoba radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske do Švedske i drugih europskih zemalja. U najmanje jednom navratu V. okrivljenik je s još dvije zasad nepoznate osobe nabavio 171 kilogram kanabisa koji se, spreman za ukrcaj, nalazio u Španjolskoj. Tamo je poslao VI. okrivljenika koji je drogu preuzeo i ukrcao u teretno vozilo, no po prelasku granice Španjolske i Francuske policijski službenici su ga zaustavili, pronašli drogu i uhitili. Pritom je V. okrivljenik samostalno i neovisno o djelovanju kriminalne grupacije, od točno neutvrđenog dana do 18. kolovoza 2022. u Zagrebu, u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti, radi daljnje preprodaje kod sebe držao ukupno 2,6 kilograma kanabisa i smole kanabisa koji sadrže zabranjeni HHC.

USKOK je u optužnici predložio da se od I., II., III. i IV. okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 1.320.000,00 eura, te da se od I., V., VI. i VII. okrivljenika oduzme imovinska korist od 50.000,00 eura. Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je i produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari