SUDAC MU NABROJAO SVE GRIJEHE

Serijski pljačkaš dobio maksimalnih 20 godina zatvora: ‘Ukradeno zlato čuvali za osobu čije ime ne žele otkriti’

02.09.2022., Zagreb - Objava presude Deanu Kapetinicu, serijskom razbojniku na Opcinskom kaznenom sudu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Nepravomoćnu presudu, čiji je zbroj pojedinačnih kazni za svako od 14 kaznenih djela dosegao čak 32 i pol godine zatvora, Kapetinić je mirno saslušao, prenosi Net.hr.

Serijski razbojnik Dean Kapetinić, koji je u nepuna dva mjeseca s crnom maskom na licu, crvenom platnenom torbom u jednoj ruci te s air soft pištoljem u drugoj odradio seriju razbojništava po metropoli teških 1,2 milijuna kuna, osuđen je na 20 godina zatvora, javlja Jutarnji list.

“Krivi ste po svih 14 točaka optužnice. Osuđujem vas na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Sudsko vijeće nije povjerovalo vašoj obrani da ste ukradeno zlato čuvali za osobu čije ime ne želite otkriti. Kod vas je pronađeno zlato, pištolj, rukavice i markirana roba koju ste nosili na sebi. Djela ste počinili u cijelosti ubrojivi s izravnom namjerom, a zbog bogatog zatvorskog iskustva znate kakve su posljedice takvog postupanja. Vaše plave oči su vas koštale zatvora, a imali ste i peh da vam je u zlatarnici ispao mobitel. Bio je to vaš izbor. Trebali ste nešto drugo učiniti u svome životu. Svjedočenje vaše majke je najtužniji dio ove priče. Učinila vam je medvjeđu uslugu kad ste je iz zatvora zvali da vam uplaćuje po pet kuna u internetsku kladionicu”, kazala je predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Jadranka Kos optuženom 37-godišnjaku.

Nepravomoćnu presudu, čiji je zbroj pojedinačnih kazni za svako od 14 kaznenih djela dosegao čak 32 i pol godine zatvora, Kapetinić je saslušao mirno.

“Kad iz ove pozicije gledam druge ljude što su činili u životu, pitam se što je primjerena kazna? Puno je i jedan dan u zatvoru”, kazao je nakon što su odslušane pojedinačne kazne. Kapetanić je tijekom suđenja porekao krivnju za svih 14 djela, a prilikom izlaska iz sudnice, sutkinji je kazao: “Hvala vam. Ne znam jel to ok uopće reći.”

Imao problema s kockom?

Njegova majka odbila je blagodat nesvjedočenja te je ispričala da ima saznanja o njegovim problemima s kockom, kazavši da svojim potezima nije oštetio samo sebe već cijelu obitelj.

Posljednje djelo prije uhićenja bila je pljačka zlatarnice Glasnović na Ilici, gdje je sa sobom odnio nakit u vrijednosti 231.940 kuna. Policija ga je vrlo brzo pronašla, a kriminalističkim istraživanjem uspjeli su ga povezati s još 13 kaznenih djela. Osim zlatarnica, operirao je i po ljekarnama.

Jutarnji piše da se najvećeg plijena domogao 23. studenoga 2020. oko 10.20 sati u zlatarnici Celje u Praškoj, gdje je ukrao nakit u vrijednosti od 752.609 kuna.

Iako je danas nepravomoćno osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, iz zatvora bi mogao izaći nakon otprilike sedam godina. Sud mu je, naime, ovoga puta opozvao raniji uvjetni otpust dok je služio 14 godina robije, te je nakon nešto više od 12 godina izašao na uvjetnu slobodu. Kako je posljednju seriju razbojništava počinio na uvjetnoj, uvijek je opozvan te će na kraju u jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, ako ista bude potvrđena, morati mu biti uračunato vrijeme koje je u prethodnom predmetu proveo iza rešetaka, a radi se o nešto više od 12 godina. Kako se po ovom posljednjem slučaju od veljače 2021. nalazi u istražnom zatvoru i taj će mu period, također, biti uračunat u krajnju kaznu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari