Skulptura “Stog sijena” na Korzu namjerno je zapaljena

Instalacija simbolički označava “početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića “Stog sijena”, koja je postavljena u riječkom gradskom središtu, zapaljena je u subotu a požar je ugašen, doznaje se iz operativnog dežurstva Policijske uprave Primorsko-goranske.

POŽAR NA KORZU! Gori skulptura “stog sijena”, vatrogasci gase vatru

Skulpturalna instalacija zapaljena je  oko 22 sata, a požar je ugašen sat kasnije i tom prilikom nitko nije ozlijeđen. Materijalne štete na okolnim objektima nije bilo, a kriminalistička istraga je u tijeku.

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića “Stog sijena” postavljena je u četvrtak u riječkom gradskom središtu, a predviđeno je da do veljače simbolički označava “početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture (EPK)”.

“Stog sijena” je postavljen kao dio programskog pravca “Doba moći” projekta EPK.

Kožarićeva “privremena skulptura” načinjena je od bala sijena, a na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavio ju je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i gradskog Komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici izradili stog.

To je ponovna izvedba Kožarićeve instalacije, prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe „Otok“ 1996. godine.

U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta ‘Izvrnuti džep’, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije, navodi Rijeka 2020.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari