ZAVRŠENA ISTRAGA

Slučaj “Uljanik”: DORH podignuo optužnicu protiv dvanaestorice! Evo detalja

FOTO: Duško Marušić/PIXSELL

Podignuta optužnica protiv dvanaestorice okrivljenika i pravne osobe zbog kaznenih djela protiv gospodarstva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je 24. ožujka 2020., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvanaestorice hrvatskih državljana (1954., 1960., 1955., 1968., 1946., 1953., 1947., 1973., 1971., 1957., 1966., 1971.) i jedne pravne osobe s područja Pule zbog počinjenja  kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, a u odnosu na jednog okrivljenika i zbog kaznenog djela subvencijske prijevare iz članka 258. stavak 3. Kaznenog zakona. Protiv pravne osobe optužnica je podignuta zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i subvencijske prijevare iz članka 258. stavak 3. u vezi članka 3. stavak 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (24. 3. 2020.)

Prenosimo u cijelosti objavu DORH-a:

“Optužnicom se prvookrivljeniku, trećeokrivljeniku, četvrtookrivljeniku, petookrivljeniku, šestookrivljeniku i devetookrivljeniku stavlja na teret da su od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. godine u Puli, na zahtjev i u dogovoru sa drugookrivljenikom i desetookrivljenikom, kao direktorima dvaju povezanih društava iz Pule; postupajući protivno članku 252. stavak 2. i članku 272. Zakona o trgovačkim društvima na štetu društva o čijim su se interesima bili dužni brinuti; ugovorili gradnju ukupno četiri broda za prijevoz rasutih tereta tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje, iako svjesni da će to rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva, te znajući da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova. Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti, čime je trgovačko društvo iz Pule oštećeno za iznos od ukupno 735.933.130,51 kuna.

Drugookrivljenika se tereti da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Pule, u cilju da za to trgovačko društvo nezakonito pribavi novac od sedmookrivljenika kao odgovorne osobe trgovačkog društva koje je korisnik državnih potpora i koje je bilo dužno pridržavati se pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, zatražio kratkoročnu pozajmicu koju je sedmookrivljenik bez potrebne odluke i odobrenja nadzornog odbora tog društva odobrio pa je s drugookrivljenikom 17. rujna 2013. zaključio ugovor o kratkoročnom zajmu iznosa od 36.000.000,00 kuna na rok od šest mjeseci, a taj je rok produžen do 16. ožujka 2015., nakon čega je vraćen tek manji dio navedenog iznosa, a gore navedeno društvo oštećeno je za 29.160.000,00 kuna.

Optužnicom se drugookrivljeniku stavlja na teret da je od prosinca 2013. do ožujka 2014. godine, s nakanom da za svoje društvo nedopušteno iskoristi sredstva državne potpore namijenjena drugom društvu, uplaćeni iznos koji je u skladu sa sporazumom zaključenim s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture bio u obvezi  proslijediti korisniku potpore, brodogradilištu iz Rijeke, zadržao za svoje društvo koje je okoristio na štetu korisnika potpore za  do danas nevraćenih 17.788.021,61 kuna.

Optužnicom se tereti šestookrivljenika da je od 30. lipnja 2015. do 28. srpnja 2015. u Rijeci i Puli, u nakani da pribavi veliku nepripadnu korist društvu koje zastupa, zatražio od prvookrivljenika, trećeokrivljenika, devetookrivljenika i jedanaestookrivljenika, odnosno odgovornih osoba i članova nadzornog odbora društva koje je u postupku restrukturiranja i kao takvo korisnik državnih potpora zbog čega je u obvezi suzdržavati se od rizičnih ulaganja i stjecanja dionica u trgovačkim društvima, da zaključe ugovor o kupnji dionica dviju ino kompanija, bez prethodne procjene njihovih vrijednosti, a tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorili potraživanja koja je društvo u restrukturiranju imalo kao podizvođač na izgradnji triju brodova za naručitelja. S obzirom da kupljene dionice ne nose nikakav prinos, kao i da su brodovi dviju stranih kompanija ujedno i jedina njihova imovina te su hipotekarno opterećeni, to se prodajom 40 posto dionica po više obračunatoj vrijednost navedeno trgovačko društvo nepripadno okoristilo za 95.061.018,29 kuna.

Tereti se da su 30. listopada 2017. u Rijeci, osmookrivljenik kao odgovorna osoba brodogradilišta iz Rijeke s prvookrivljenikom, trećeokrivljenikom i četvrtookrivljenikom kao članovima uprave dioničkog društva iz Pule, iako su prema prihvaćenom programu restrukturiranja društva u poteškoćama preuzeli obvezu kao većinski vlasnik dionica restrukturiranog društva voditi brigu i o njegovim interesima, kako bi se završio postupak restrukturiranja prikazivanjem investicija, sukladno zajedničkom dogovoru zaključili ugovor o kupoprodaji postrojenja tzv. panel linije za kojom kupac nije imao nikakve potrebe jer nije imalo izgledan niti jedan ugovor o gradnji brodova koji zahtijevaju uporabu takve tehnologije te je nikada nije niti koristilo. Plaćanjem linije i izvedenih radova na njenom postavljanju oštećeno je brodogradilište iz Rijeke u ukupnom iznosu od 22.353.072,61 kuna.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views