'KAZNA JE PRESTROGA'

Smanjena kazna tipu koji je u trgovini u Splitu nožem 20 puta ubo bivšu suprugu

Foto: Foto: M. Lelas/M. Šabic/Pixsell.Montaža: RTL Danas.hr

Sud u obrazloženju smanjenja kazne navodi i detalje muka u kojim je Vesna umrla pa su naveli da je ‘trpjela strah od smrti vrlo snažnog intenziteta te velike bolove, muke i patnje čega je optuženik bio svjestan te je prestao s ubadanjem u njezino tijelo tek nakon što su ga druge osobe u tome zaustavile’

Visoki kazneni sud za tri je godine smanjio zatvorsku kaznu od 38 godina na koju je prošlog listopada osuđen Željko Đekić (55) zvani Lika koji je nožem brutalno ubio bivšu partnericu Vesnu Perišić (44) i to dok je radila u trgovini.

Bilo je to 30. studenog 2021. Podsjetimo, na visoku zatvorsku kaznu osuđen je jer je ženu ubio na izuzetno okrutan i podmukao način, a prišao joj je s leđa s oštricom koja mu je bila ispod jakne. Nanio je 20 uboda i rezova.

Obrazloženje presude

“Pri čemu je žrtva trpjela strah od smrti vrlo snažnog intenziteta te velike bolove, muke i patnje čega je optuženik bio svjestan te je prestao s ubadanjem u njezino tijelo tek nakon što su ga druge osobe u tome zaustavile”, naveli su na stranicama suda detalje tog mučnog ubojstva.

Na prvotnu visoku kaznu zatvora osuđen je i zato što je od 2004., kada se rodio njihov sin, ženu novčano iskorištavao, vrijeđao, prijetio smrću ako ga napusti, a prijetio je i da će ubiti njenu obitelj. Čak je više puta nasrtao na nju dok je spavala i to nožem, jednom je oštricu stavio Vesni pod vrat. Pobjegla je od njega u ljeto 2021. zbog straha za život.

Kako je objavio Visoki kazneni sud, Đekić je osuđen na zatvorsku kaznu u listopadu prošle godine te da je sad donio presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optuženika te preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni osudivši optuženika zbog kaznenog djela teškog ubojstva na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

“Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, koja mjera može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora. Prvostupanjskom je presudom optuženik osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 38 godina “, naveli su na stranicama suda i nastavili:

“Visoki kazneni sud Republike Hrvatske ocijenio je kako je prvostupanjski sud kao olakotne okolnosti ispravno utvrdio činjenicu da je optuženik tempore criminis bio bitno smanjeno ubrojiv te da je neosuđivan, dok pravilno nije cijenio olakotnim korektno držanje pred sudom jer se radi o pretpostavljenom ponašanju i dužnosti svih građana, pa bi se tek suprotno ponašanje moglo smatrati kao otegotna okolnost, kao niti iskazano žaljenje i kajanje zbog počinjenog kaznenog djela i ispriku obitelji žrtve koje ne smatra iskrenim, činjenicu optuženikovog sudjelovanja u Domovinskom ratu kao pripadnika Hrvatske vojske jer bi baš zato optuženik trebao biti u većoj mjeri svjestan vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života i tijela kao i srednju životnu dob.”

Otegotne okolnosti

Kao otegotne okolnosti prvostupanjski sud osnovano je uzeo vrijeme i mjesto počinjenja kaznenog djela (trgovački centar) na kojem se tada nalazio veći broj osoba (sigurno traumatizirani viđenim okrutnim ubojstvom) te da je sa sobom donio nož duljine 30 centimetara što ukazuje na povećani stupanj organiziranosti i planiranja kao i na skrivljene učinke kaznenog djela, u prvom redu u odnosu na zajedničko dijete kojeg je ubojstvom ostavio bez majke.

U svom obrazloženju smanjenja kazne zatvora naveli su i ovo: “Međutim, s obzirom na prethodno utvrđene olakotne i otegotne okolnosti, izrečena kazna dugotrajnog zatvora po prvostupanjskom sudu u trajanju od 38 godina ukazuje se kao prestroga pa je kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina u konkretnom slučaju primjerena osobnim prilikama optuženika, te će po ocjeni drugostupanjskog suda u cijelosti ispuniti zakonsku svrhu kažnjavanja i dostatna je da se izrazi društvena osuda za počinjeno kazneno djelo, kao i da utječe na optuženika i sve ostale da se suzdrže od činjenja kaznenih djela.”

Protiv drugostupanjske presude Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari