ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

“SNALAŽLJIVO” Načelnik policije kazne svojih kolega davao drugim nedužnim ljudima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Tražili su ga da im se ne evidentira počinjenje prometnih prekršaja i da ne budu sankcionirani za te prekršaje

Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split (PNUSKOK – Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad devet osoba od kojih su trojica policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a dvojica su do sad bila na rukovodećim mjestima.

Više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti

Sumnja se da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja zlouporabu položaja i ovlasti.

Naime, sumnja se da je od veljače 2020. do studenog 2021. godine, 57-godišnjak kao načelnik policijske postaje sukladno traženju 55-godišnjeg policijskog službenika te ostalih osumnjičenih da se njima i njima bliskim osobama ne evidentira počinjenje prometnih prekršaja i da ne budu sankcionirani za te prekršaje.

Koristeći se svojim ovlaštenjem za rad u Informacijskom sustavu MUP-a obavljao uvide u podatke da li osumnjičeni i njima bliske osobe ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja.

Nakon što bi utvrdio da ne ispunjavaju te uvjete za upozorenja, pretraživao je podatke i pronalazio osobne podatke njima bliskih osoba i poznanika, a koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja i osobe koje su se odselile iz RH i u RH nemaju prijavljeno prebivalište i koje su nakon počinjenja prekršaja preminule.

Zatim je ako je znao da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao stručnoj referentici za prekršajni postupak i administrativnoj referentici policijske postaje da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba, te ujedno upućivao i počinitelje prekršaja da u dostavljene im obrasce upišu imena njima bliskih osoba za koje je prethodno provjerio da li ispunjavaju uvjete za izdavanje mjere upozorenja, kao i osobe koje su se odselile te u RH nemaju prijavljeno prebivalište i koje su nakon počinjenja prekršaja preminule.

Dostavljao je podatke novinaru jednog dnevnog lista

Nakon toga je davao upute da se na ime tih osoba sačini i izda pisano upozorenje i vlastoručno potpisivao ta upozorenja, a za preminule osobe da se obustavi postupak.

Nadalje, osumnjičeni 55-godišnji policijski službenik je od ožujka 2020. do kraja svibnja 2021. godine, znajući da su tajni podaci prikupljeni koristeći se ovlaštenjem za rad u Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova, obavljao uvid u sustav i podatke o izvidima koje su provodile i druge ustrojstvene jedinice Policijske uprave splitsko-dalmatinske te podatke o rezultatima policijskih mjera i radnji nad osobama na koje se odnose te mjere i radnje i podatke o njihovom identitetu.

Dostavljao je novinaru jednog dnevnog lista te podatke koji su mu nedostupni kao neovlaštenoj osobi, a na temelju kojih je novinar pisao i objavljivao opsežne i detaljne novinske članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su dostavili kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a prvoosumnjičenog i drugoosumnjičenog su predali pritvorskom nadzorniku, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views