POKUŠAO JE

Propustio pokrenuti stečaj i umanjio stečajnu masu tvrtke

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Stečajnu masu tvrtke umanjio za više od 52.000 kuna

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je kao odgovorna osoba tvrtke s riječkog područja, tijekom 2018. i 2019. godine počinio četiri kaznena djela.

Policija ga sumnjiči da je propustio u zakonskom roku nadležnom sudu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, iako je poslovni račun tvrtke prethodno duže vrijeme bio u neprekidnoj blokadi, čime je počinio kazneno djelo povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Pored toga, u nastavku stečajnog postupka prenio je dio imovine s tvrtke na svoje ime te sakrio vozilo na kojem je drugo tijelo imalo založno pravo. Time je  stečajnu masu tvrtke umanjio za više od 52.000 kuna,  radi čega je osumnjičen za počinjenje kaznenog djela prouzročenje stečaja.

Osumnjičen je i za počinjenje kaznenog djela krivotvorenje isprava,  budući da je nadležnom tijelu predao krivotvorene ugovore o kupoprodaji i izlazne račune, a temeljem kojih je navedeni dio imovine s vlasništva tvrtke upisan u njegovo vlasništvo.

Uz to, iako je bio u zakonskoj obvezi, nije potpuno, točno i pravodobno vodio poslovne knjige i drugu dokumentaciju, a za 2018. godinu nije predao financijsko izvješće, čime je počinio kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja 50-godišnji osumnjičenik kazneno je prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari