ISTRAŽUJU SE DOGAĐAJI

Sophi o zlostavljanju na maturalcu u Istri: ‘Zaštitar mi je dao nešto za popiti. Pokušao me na silu odvući u sobu’

Ilustracija: louis hansel/unsplash

Djevojci su liječnici u Puli dijagnosticirali povrede ruke, ogrebotine i epileptični napad izazvan opsanom psiho-aktivnom supstancom

Brojni austrijski mediji i u utorak izvještavaju o maturalcu u Hrvatskoj, u Lanterni kraj Poreča, na kojem su maturantice seksualno zlostavljane i uznemiravane.

Jedna od maturantica koja je progovorila za medije je i 21-godišnja Sophi iz Gornje Austrije koja je osobno doživjela neugodnosti od članova osiguranja, povjerenog austrijskoj i hrvatskoj tvrtki, prenosi Fenix magazin.

„Bila sam 2. srpnja s zaštitarima na Hip-Hop-Stage Festivalu. Jedan od njih mi je dao nešto za popiti. Nešto kasnije počela sam se savijati od grčeva i više sam puta povraćala. Umjesto da su pozvali Hitnu sanitetsku pomoć, jedan od zaštitara me je zgrabio za ruku i pokušao na silu odvući u moju sobu“, ispričala je Sophi za austrijski dnevni list „Heute“.

Isti izvor navodi kako je kratko nakon konzumacije pića Sophi pozlilo i da više nije znala za sebe i tek se je osvijestila u jedinici Intenzivne njege u klinici u Puli, gdje je dovezena s znakovima trovanja.

Kako izvještava „Heute“ liječnici su joj dijagnosticirali, uz povrede ruke i ogrebotine i „epileptični napad, izazvan nepoznatom psiho-aktivnom supstancom, koja je u višoj dozi opasna za život“.

U nastavku list piše da je slučaj prijavljen agenciji specijaliziranoj za organizaciju maturalnih party putovanja Austrijanaca u Hrvatsku „X-Jam, liječnicima koji su se na licu mjesta mogli uvjeriti o čemu se radi, kao i lokalnoj policiji koja je pokrenula istragu.

„Cijela je stvar sada  kod jednog odvjetnika“, istaknula je Sophi.

List „Heute“ piše kako je austrijskoj agenciji X-Jam, koja je organizirala putovanje, uputio upit vezano uz nemile događaje i navode maturantice Sophi, ali da od jučer čelništvo tvrtke više ne odgovara na medijske upite, uz obrazloženje da trenutno ne mogu davati nikakve informacije zbog „interne istrage, koja je u tijeku“.

Ostali austrijski mediji, navodi Fenix magazin, također pišu o spolnom zlostavljanju maturantica u Hrvatskoj. Ističu kako su jučer u internetski poštanski sandučić 18-godišnjeg austrijskog maturanta Bastiana K., koji je prvi progovorio o onom što su proživjele maturantice, stizale potresne ispovijesti djevojaka koje su bile seksualno uznemiravane od zaštitara.

Jedna od njih je ispričala kako ju je do sobe pratio jedan od zaštitara i potom, iako je ona to odbila s njom ušao u sobu i gurnuo na krevet: „Snažno me je pritisnuo i ruku stavio u moje gaćice“, rekla je “Heuteu”.

Za silovanje osumnjičen 19-godišnji Austrijanac

PU istarska izvijestila je da su utvrdili sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja silovao mlađu punoljetnu žensku osobu te da su oboje austrijski državljani na maturalnom putovanju. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 8. srpnja, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Što se tiče drugog prijavljenog slučaja, kriminalističko istraživanje još uvijek traje i policija poduzima radnje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja, navodi PU istarska.

Agencija X-Jam se ispričala

Iz agencije koja je organizirala putovanje maturanata i angažirala osiguranje ispričali su se danas na Twitteru zbog onog što se dogodilo.

“Želio bih vrlo jasno naglasiti da ni na koji način ne toleriramo nekorektno i kriminalno ponašanje. Odmah nakon što smo dobili prve informacije, počeli smo pomno istraživati ​​sve navode i sada imamo bolji pregled onoga što se dogodilo. Osobno mi je jako žao zbog incidenata. U ime naše tvrtke molim oprost od svih oštećenih”, objavio je na Twitteru vlasnik X-Jama Alexander Knechtsberger.

Naveo je da će odgovorni biti sankcionirani. Zamolio je one koji su bili zlostavljani da ih kontaktiraju i da podnesu prijave.

„Jamčim da ćemo učiniti sve s naše strane da raščistimo sve incidente i također ćemo otvoreno surađivati ​​s vlastima. To je dio naše odgovornosti. Istodobno revidiramo cjelokupni sigurnosni koncept kako se tako nešto ne bi ponovilo,” poručio je Knechtsberger a prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari