BUDITE OPREZNI

Starija Riječanka (84) žrtva gnjusne prevare! Podigla veliku svotu novca s računa i predala ga nepoznatoj osobi

Ilustracija. Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Opetovano apeliramo na građane, osobito one starije životne dobi, da se transakcije novčanica bivše hrvatske valute kuna u euro i provjere novčanica isključivo provode u poslovnicama banaka

Starije osobe česta su meta kriminalaca koji koriste njihovo zdravstveno stanje, neupućenost i lakovjernost te ih telefonski pozivaju s ciljem da ih oštete. Koristeći se aktualnim događajima u društvu lažno se predstavljaju kako bi na njihov račun ostvarili protupravnu materijalnu korist.

Jučer je tako u I. policijskoj postaji Rijeka zaprimljena prijava 84-godišnje hrvatske državljanke koju je dan prije telefonski pozvala nepoznata muška osoba a radi navodne provjere, odnosno mijenjanja novčanica. Počinitelj je staricu k tome zatražio da ode u banku i podigne sav novac s računa te ga njemu preda koji će ga nakon promjene novčanica vratiti. 84-godišnjakinja mu je povjerovala te podigla 6700 eura iz banke i novac predala nepoznatoj muškoj osobi. Kako se počinitelj više nije javljao, posumnjala je u prijevaru te nazvala policiju.

Opetovano apeliramo na građane, osobito one starije životne dobi, da ne vjeruju nepoznatim osobama kako ne bi postale žrtvom prijevare. Posebno naglašavamo kako su počinitelji uistinu vješti. Nastoje zbuniti žrtve brzim pitanjima i zahtjevima koje treba čim prije ispuniti pa žrtva ne stigne pitati za pomoć druge osobe.

Kako je riječ o starijim osobama, one nastoje što prije udovoljiti zahtjevu počinitelja jer se boje da će ostati bez svog novca u banci, a vjeruju kako je doista riječ o bankarskom ili policijskom službeniku.

Naglašavamo pri tome da bankarski ili policijski službenici ne kontaktiraju telefonom građane o njihovim novčanim sredstvima niti traže od njih da ih predaju fizičkim osobama.

Sve aktualne transakcije novčanica bivše hrvatske valute kuna u euro isključivo se provode u poslovnicama banaka na području Republike Hrvatske i postupak je besplatan za građane. Detaljne informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama nadležne HNB-e.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari