STRAŠNA GREŠKA: Riječanka predala svoj novac „djelatnicama banke“ koje su isparile zajedno s devizama!?

Lakovjernoj 70-godišnjakinji s područja Rijeke telefonski se javila ženska osoba sa zahtjevom da joj preda novac radi sumnje u krivotvorenje

Policija redovito provodi preventivne aktivnosti za građane kojima ih upoznaje s oblicima kaznenih djela kako ne bi postali njihovim žrtvama. No, unatoč tome, praksa bilježi događanja u kojima su starije osobe žrtve prijevara od strane različitih osoba, koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom s potencijalnom žrtvom nude različite usluge i pogodnosti.

Starije osobe najčešće u dobroj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, te dozvoljavaju tim osobama ulazak u kuću nakon čega shvate kako su prevareni za novac ili neku drugu vrijednost iz kuće.

Posljednji takav slučaj prijevare evidentiran je jučer u II policijskoj postaji u Rijeci. 70-godišnja hrvatska državljanka prijavila je kako joj se prije nekoliko dana telefonski javila ženska osoba, lažno se predstavljajući kao djelatnica banke, te od nje zatražila da joj preda novac u stranoj valuti koji se kao treba zamijeniti.

Ništa ne sumnjajući, spomenuta 70-godišnjakinja je u obiteljsku kuću na području Pehlina u Rijeci pustila dvije nepoznate ženske osobe koje su taj novac preuzele čime su joj pričinile štetu veće materijalne vrijednosti.

Kako se obraniti

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih kaznenih djela na štetu starijih osoba, ali i ostalih građana, iz Policijske uprave primorsko-goranske ponovo pozivaju građane na oprez, te savjetuju:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
– ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid,
– ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku,
– kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama,
– zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično),
– ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila,
– odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.
Bilo kakvu sumnju o počinjenju ovakvog ili sličnog kaznenog djela možete odmah dojaviti policiji na broj 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari