STRAŠNA TRAGEDIJA

Galerija | STRAVIČNA NESREĆA Sudarili se putnički i teretni vlak kod Novske: Tri su osobe poginule, 11 ih je ozlijeđeno

Photo: PIXSELL

Nesreća se dogodila oko 21.30 sati, a navodno je putnički vlak prošao kroz crveno svjetlo i zabio se u tereni vlak koji je stajao jer je bio u kvaru

U mjestu Rajić kod Novske večeras se dogodio sudar putničkog i teretnog vlaka, nakon čega se putnički vlak prevrnuo. Nesreća se dogodila oko 21.30 sati. Prema prvim neslužbenim informacijama poginuli su strojovođa i kondukter.

Zasad 3 mrtvih i 11 ozlijeđenih koji su raspoređeni u bolnice Slavonski Brod, Pakrac i Nova Gradiška, javljaju iz Ureda Vlade.

“Ne znamo postoji li drugih osoba koje su nastradale. Prema onome što smo doznali danas od hitnih službi, za sada su to podaci koje imamo. Želimo izraziti sućut obiteljima. O ozlijeđenima imamo informacije da su neki hrvatski državljani, a neki strani”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Budući da je riječ o lokalnoj liniji, vjerojatno je na početku bilo više putnika, a nesreća se dogodila netom prije krajnje destinacije vlaka”, dodao je.

“Ne znamo postoji li drugih osoba koje su nastradale. Prema onome što smo doznali danas od hitnih službi, za sada su to podaci koje imamo. Želimo izraziti sućut obiteljima. O ozlijeđenima imamo informacije da su neki hrvatski državljani, a neki strani. Za sada ne možemo pouzdano biti sigurni da nema još unesrećenih”, rekao je premijer.

“Prema onome što do sada znamo bilo je 13 osoba u putničkom i jedna osoba u teretnom vlaku. U teretnom vlaku je bila samo jedna osoba, samo strojovođa. U putničkom je, koliko znamo, bilo 13 osoba. Izgleda kao veliki udar, ljudi ovdje ne pamte ovakvu nesreću. Za sada znamo sigurno za troje mrtvih, to je za sada, za ujutro ne znamo”, rekao je.

‘Poginuli su naši kolege’

“Nemam riječi. Ovo je strašna tragedija, poginuli su naši kolege. Izražavam sućut obiteljima”, rekao je Tomislav Klarić iz Sindikata strojovođa za Večernji list.

Kako neslužbeno doznaje Večernji, stradali radnik HŽ-a bio je iskusni strojovođa koji je odbrojavao dane do mirovine. Putnički vlak koji je sudjelovao u nesreći je tzv. Mađarac, stari putnički vlak bez kupea, koji se zabio u teretni navodno zbog problema s kočnicama. U blizini mjesta nesreće, navodno u tijeku su bili i radovi na pruzi. 

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Marijo Paluh, županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije, kazao je za HTV kako u ovome trenutku nema niti jedne osobe koja je ostala prikliještena ispod vlakova, te kako su u tijeku provjere kompozicije putničkih vlakova. Otkrio je i kako je na terenu sve puno službi, te kako je velika gužva.

Napomenuo je i kako su unesrećeni na vrijeme spašeni jer su službe reagirale na vrijeme. U tijeku je zbrinjavanje unesrećenih, dodao je. 

Beroš: ‘Unesrećeni se prebacuju u bolnice’

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je zajedno s premijerom Plenkovićem na putu prema mjestu gdje su se u petak navečer sudarili vlakovi nedaleko od Novske, izjavio je da ima više poginulih i ozlijeđenih, koji se prebacuju u bolnice u Novoj Gradiški i Sisku. 

Oglasile su se i Hrvatske željeznice. ”Između kolodvora Okučani i Novska došlo je do naleta putničkog vlaka br. 2506 na teretni vlak. U nesreći ima smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba. Na mjestu nesreće su žurne službe. Uzrok nesreće bit će poznat nakon istrage”, priopćio je HŽ.

Putnički vlak prošao kroz crveno?

“Oko 21.35 stigla je dojava da je u mjestu Rajić putnički vlak udario u zaustavljeni teretni vlak. Sve žurne službe su na terenu i pomažu unesrećenim ljudima”, javlja PU sisačko-moslavačka.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnički vlak iz Vinkovaca za Novsku navodno je brzinom većom od 100 kilometara na sat prošao kroz crveno svjetlo i zabio se u teretni vlak koji je bio zaustavljen zbog kvara. Nesreća se dogodila na prilično nepristupačnom mjestu pa je otežana akcija spašavanja u kojoj uz ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije sudjeluju i pripadnici HGSS-a, djelatnici HŽ-a te načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra 112 Sisak.

Na mjesto nesreće stiže i Plenković

Na mjesto nesreće uputili su se premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić (inače, bivši gradonačelnik Novske), te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari