IMA BUNARA, NEMA BUNARA

Video | Stručnjak objasnio kako je Google street view pomogao riješiti ubojstvo staro 11 godina

Uhićeni Damir Keleminčić branio se šutnjom, a u javnost ne izlaze ni njegovi odvjetnici

Istražujući drugo kazneno djelo, sumnje su ih vratile u prošlost, a potom im je pomogla pametna tehnologija: Google street view bio je od pomoći policiji koja je tako razriješila slučaj ubojstva star 11 godina.

Uhićeni Damir Keleminčić branio se šutnjom, a u javnost ne izlaze ni njegovi odvjetnici. Određeno mu je mjesec dana pritvora, a na sudu bi se trebala raspetljati priča duga 11 godina.

“Prije dvije godine radeći krim istraživanje po nekim drugim predmetima shvatili smo da se radi o osobi koja bi bila kadra učiniti ovako nešto”, kazao je za RTL jučer Zvonimir Petrović, voditelje Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke.

Pet godina prije nestanka krivotvorio ugovor o kupnji stana

Premda obitelj i susjedi u to još uvijek ne vjeruju, nevjerojatan zločin policija počinje raspetljavati u 2020., devet godina nakon što je obitelj prijavila nestanak 76-godišnje Slavojke Senišin. “Kad napišemo plan rada onda negdje na prvom mjestu je da je možda i ubijena – ako je ubijena tko je imao razloga da je ubije”, kazao je Branko Lazarević, umirovljeni šef ekipe za očevid.

Razgovor je 2011. obavljen i s osumnjičenim, kaže policija, ali u tom trenutku nije bilo indicija da bi on mogao biti kriv. Keleminčić je, utvrdila je policija, pet godina od prijave nestanka krivotvorio ugovor o kupnji s kojim je prisvojio stan žrtve. Slavojka Senišin živjela je na katu iznad njega.

“Bez motiva je teško tragati za bilo čim”, kazao je Lazarević.

A motiv je bio koristoljublje. Svoju je žrtvu osumnjičeni zamotao u tepih, prevezao na vikendicu i bacio u bunar koji je potom zatrpao, a okno preselio na drugo mjesto kako bi prikrio tragove.

Marko Rakar: Policija je to dobro iskoristila

“Što se samog bunara tiče, pregledom Street viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu, a kad smo otišli tamo shvatili smo da bunara nema”, objasnio je Petrović.

Taj se bunar i danas vidi na snimci, jer Googleova karta datira iz 2011. “Naravno da nisu u realnom vremenu. Google periodično snima prometnice ovisno o učestalosti korištenja i kad detektiraju nove prometnice odu ih snimiti. neke prometnice snimaju češće, ove na selu rjeđe”, kazao je IT stručnjak Marko Rakar.

A baš je ovih dana automobil s kamerama ponovno u Hrvatskoj. Rakar objašnjava kako je street view praktičan jer lokacijom koju tražimo na karti možemo i virtualno prošetati. U ovom je slučaju policija to dobro iskoristila. “Oni su mogli za tu istu stvar koristiti i snimke državne geodetske uprave koja redovito snima teritorij i ta se razlika isto mogla vidjeti”, kazao je Rakar.

Za policiju je slučaj završen. Nakon što su prekopali dvorište vikendice na dubini od sedam metara pronađeno je tijelo žrtve, a osumnjičeni ostaje u pritvoru, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari