MUŠKARCI SU IH PRATILI

Studentica iz Rijeke: ‘U nedjelju u 10 sati na Žabici doživjele smo maltretiranje od grupe mlađih muškaraca. Pobjegle smo!’

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

‘Dok smo prijateljica i ja pokušavale doći do autobusa kako bi se zaputile svojim obiteljima na ručak, iza ugla zaskočila nas je ekipa mladih muškaraca i počela nam dobacivati svakakve komentare i pratiti nas’

U redakciju Riportala stiglo je svjedočanstvo mlade studentice iz Rijeke. Studentica jer opisala ono što su ona i prijateljica doživjele u nedjelju 5. studenog u 10 sati ujutro na Žabici, dok su išle na autobus.

U obraćanju Riportalu napominju kako baš ničim nisu izazivale pažnju bilo koga a kamoli muškaraca (u kojem svijetu i dobu živimo kada se žene moraju opravdavati za svoj izgled i oblačenje?1, op. ur.) no svejedno su doživjele veliku neugodnost u samom središtu Rijeke.

“Rijeka, Žabica, nedjelja 10 ujutro. Dvije studentice, zabundane u kaput i sportsku jaknu (da se ne kaže da su izazivale) sa sunčanim naočalama na očima i jednim ciljem – autobus i obiteljski ručak. Otprilike opis kako je to jutro izgledalo, čisto da dobijete dojam.”, započinje svoje obraćanje studentica.

“Dok smo prijateljica i ja pokušavale doći do autobusa kako bi se zaputile svojim obiteljima na ručak, iza ugla zaskočila nas je ekipa mladih muškaraca i počela nam dobacivati svakakve komentare i pratiti nas. Sreća u nesreći, na cesti u tom trenutku nije bilo auta u blizini pa smo pretrčale cestu i utočište pronašle u Mlinaru, jer eto, tamo ima ljudi i kamera. Ponavljam, Žabica, 10 ujutro, nas dvije obučene u kaput i sportsku jaknu, sa sunčanim naočalama na očima, univerzalnim znakom za: ne obraćaj mi se.”, nastavlja svoju priču mlada žena.

“Sad će neki komentirati: pa što, nisu vam ništa napravili, zašto plačete? Evo zašto: zato što mi kao dvije ženske mlađe osobe ne možemo prošetati gradom bez neukusnih komentara, zato što mi kao dvije ženske mlađe osobe ne možemo usred bijela dana proći bez pokušaja praćenja, zato što… Problema je previše, a inicijative za rješavanjem ovog problema Žabice i ekipe koja obitava istom premalo. Gradska upravo, komunalni, kada ćete napokon riješiti ovaj problem? Poznajući naš tempo, bit će to kada druge dvije ženske osobe neće biti u mogućnosti pretrčati cestu i donekle se spasiti… Rijeko moja, u kojem li smjeru tečeš?”, zaključila je svoju poruku ‘zabrinuta studentica s boravištem u Rijeci.’.

Naša čitateljica u svom obraćanju Riportalu i javnosti nije navela jesu li slučaj prijavile policiji, no mi ih svakako upućujemo da to učine. Postoje načini da se utvrdi identitet počinitelja, tu je i videonadzor, tako da bi svakako ovaj slučaj trebale prijaviti. Time bi se možda izbjegli i neki budući, nasilniji ispadi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari