ŽUPNIK NASILNIK U PRITVORU

Video | Svećeniku koji je pretukao časnu 10 dana pritvora! A crkvena kazna? Nedavno je papa Franjo postrožio kazne…

‘Zadarska nadbiskupija osuđuje svako nasilje, prema kojem pojedinci i zajednice trebaju imati nultu stopu tolerancije’, a časne sestre ‘ništa ne znaju’

Stigla je prva kazna za svećenika nasilnika iz Sukošana. U tom mjestu je prije nekoliko dana teško pretučena časna sestra. Policija je privela svećenika, koji ju je, tvrde svjedoci, udarao pijan nasred ulice.

Sud mu je odredio 10 dana pritvora dok je 70-godišnja žena u prvoj reakciji negirala napad, izvještava Nikolina Radić za RTL.

„On se tereti da je 26. travnja u vidno alkoholiziranom stanju ispred Župnog dvora prvo verbalno napao 70-godišnju časnu sestru, potom je počeo psovati i zatim je udario šakom u lice od čega je ona pala na tlo“, izjavio je Davor Dubravica, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Iako se sve dogodilo na ulici ispred župnog dvora, naočigled mještana i slučajnih prolaznika, malo tko u Sukošanu želi komentirati nasilni incident kao i župnikove probleme s alkoholom.

„Nisam ga ja vidio, ali sam ga ponekad čuo, neki put možda malo. Ja ga nikad nisam vidio da je pijan. Iznenadilo me to“, ispričao je Božo iz Sukošana.

„Meni se čini da je normalan, drag, a to će istraga utvrditi što se dogodilo ustvari. Sigurno da nije ugodno ni za crkvu, ni za mjesto“, kazao je Zoran iz Sukošana.

Nadbiskupija osuđuje nasilje

“Zadarska nadbiskupija još jedanput jasno osuđuje svako nasilno ponašanje, prema kojem pojedinci i zajednice trebaju imati nultu stopu tolerancije”, poručili su iz Zadarske nadbiskupije.  

Nakon svega časna sestra je negirala napad iako ima veliki hematom duž cijele desne strane čeljusti. Pred kamere danas nije izašla.

Jedna od časnih sestara iz samostana za RTL je kazala da časna Aneta danas nije ovdje, a da ona ne zna što se dogodilo prije dva dana i da zato to ne bi ni komentirala. Sama časna Aneta je kazala da ona nije napadnuta od strane svećenika, nego da je pala i udarila glavom o tlo.

No, dežurni sudac nije u to povjerovao. Pa će svećenik provesti 10 dana u pritvoru.

„Upravo zbog ponavljanja djela budući se okrivljenik tereti da je djelo počinio u vidno alkoholiziranom stanju i budući da žrtva živi u blizini okrivljenika, sudac je procijenio da bi okrivljenik mogao ponoviti ovo djelo“, izjavio je Dubravica.

Nadbiskupija će u Sukošan, u Župu sv. Kasijana, poslati zamjenskog svećenika.

On je privremeno suspendiran kao župnik i nakon izlaska iz pritvora još neko vrijeme neće biti župnik bar dok se ne sastane crkveni sud koji će mu suditi po kanonskom zakonu. Još nije poznato kada će se sud sastati.

To možda bude i prije donošenja pravomoćne odluke civilnog Općinskog suda u Zadru, a možda i nakon nje što bi bilo logičnije jer se nakon toga crkveni sud može referirati na kaznenu odluku koja će se donijeti na civilnom sudu.

Treba istaknuti da kanonski zakonik prema svojoj šestoj knjizi koja predviđa kaznene mjere za svećenike odnosno sve ljude iz crkvenih redova koji su napravili nešto nedopustivo i nanijeli štetu ugledu Crkve, predviđa sankcije ovisno o razmjeru samoga djela odnosno javne sablazni koje je to djelo polučilo.

U ovom slučaju on nije samo svećenik nego je i 43-godišnji muškarac koji je udario 70-godišnju ženu. Nedavno je Papa Franjo postrožio kaznene mjere kanonskog zakonika. Ono što se ovom svećeniku može dogoditi, u krajnjoj mjeri, je da bude isključen iz svećeničkog staleža.

Obično su takve kazne rezervirane za teže kazne poput seksualnih delikata, pedofilije i sl. U ovom slučaju bi velika kazna bila da mu se trajno onemogući da bude župnik. Što se tiče same časne sestre, ona negira da joj se nešto dogodilo.

RTL-ova Nikolina Radić razgovarala je s civilnim udrugama koje se bave zaštitom žrtava iz kojih su poručili da to nije neuobičajeno i da 50 posto svih žrtava negira nasilje zbog srama i srama, a nekada i zbog Stocholmskog sindroma koji žrtvu povezuje uz počinitelja. Dugo su vremena proveli zajedno te ga žrtva na neki način pravda.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views