STRAVIČAN SLUČAJ

Trudnica iz Supetra rodila mrtvo dijete na trajektu, nije bilo hitnog prijevoza s Brača

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

‘Jednom gliseru nije radio motor, dok na drugom zamjenskom navodno nisu radili brisači te isti nije bio u mogućnosti prevesti pacijenticu u Split’

Jedna je trudnica iz Supetra tijekom utorka izgubila bebu, a onda i mrtav plod sama porodila u automobilu na redovnoj trajektnoj liniji. Strašan slučaj prenijela je gradonačelnica Supetra, Ivana Marković.

Govori kako se žena u 8 sati javila ginekologu u Supetru radi krvarenja, a koja je potom upućena na Hitnu pomoć u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Supetar. Pozvan je gliser kako bi se prebacila u Split, no prijevoz na kraju nije bio moguć.

“Jednom gliseru nije radio motor, dok na drugom zamjenskom navodno nisu radili brisači te isti nije bio u mogućnosti prevesti pacijenticu u Split”, kaže Marković koja ističe kako je potom dignut helikopter, te je pacijentica tek nakon 11:30 prevezena u bolnicu u Split.

“Radi informacije koliko je sve to trajalo važno je kazati da je suprug trajektom došao do bolnice u Splitu u isto vrijeme kao pacijentica, tj., tzv. hitan medicinski prijevoz pacijentice je u rangu brzine redovne linije Supetar-Split”, dodaje potom.

Tamo su pak samo mogli utvrditi da je plod izgubljen, no onda se žena vraća, s tabletama za izbacivanje ploda natrag na Brač, a kako kaže gradonačelnica, svima je jasno da nema hitnog medicinskog prijevoza.

Nesretna žena se idućeg dana dana u 6 sati ponovno javlja u hitnu na Supetru otkud je odmah šalju na trajekt za Split.

Na redovnoj liniji u 6:30, u automobilu na trajektu, žena sama, sa suprugom porađa mrtvi plod.

“Splitsko -dalmatinska županija odgovorna je za organizaciju primarne zdravstvene skrbi , hitan medicinski prijevoz, za to dobiva sredstva iz državnog proračuna RH te zahtijevamo da se napokon hitan prijevoz pacijenta do kopna riješi na adekvatan način. I to trajno!”, govori gradonačelnica, prenosi Danas.hr.

“Otočani nemaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti te mi nismo građani drugog reda i zaslužujemo i zahtijevamo sve kao i građani na kopnu! Tražimo da se uvede i uspostavi hitna helikopterska medicinska službe, a ne da smo prepušteni gliserima koji čas rade a čas ne rade. Još jednom mi je žao da se ovo desilo, vjerujem da se moglo drugačije i barem poštedjeti ženu i njenog supruga dodatne traume jutros u trajektu”, zaključuje potom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari