NISU PROVJERILI MAIL...

Tvrtka iz Matulja zabunom uplatila više od 50 000 kuna na pogrešan račun

Photo: Davor Puklavec/Ilustracija

Upozoravamo građane, a osobito poslovne subjekte, da budu vrlo oprezni u poslovnoj komunikaciji zbog mogućih računalnih prijevara, odnosno prijevara s računima, priopćila je policija.

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provodi opatijska policija zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare. Prema zaprimljenoj prijavi odgovorne osobe trgovačkog društva sa šireg matuljskog područja do sada je utvrđeno kako je nepoznata osoba putem elektroničke pošte presrela njihovu komunikaciju s poslovnim partnerom iz druge države članice Europske unije.

Naime, nepoznati počinitelj je trgovačkom društvu elektroničkom poštom koja je bila vrlo slična onoj njihovog poslovnog partnera dostavio podatke o broju novog bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge. Ne uočivši netočnu e-mail adresu na račun počinitelja tako su mu uplatili više od 53 000 kuna.

Slijedom opisanog događaja, upozoravamo građane i poslovne subjekte na ovaj oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise).

U ovim prijevarama počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji kontrolira počinitelj.

Osim ove vrste internetskih prijevara, upozoravamo građane i poslovne subjekte i na druge oblike prijevara kao što je direktorska ili CEO prijevara.

Više informacija o računalnim, odnosno financijskim prijevarama može se pronaći i u videu Prijevare i računalna sigurnost na MUP TV YouTube kanalu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari