ROADPOL-OVA AKCIJA 'ALKOHOL I DROGE'

U petak velika 24-satna akcija policije na prometnicama! Pojačano će se nadzirati zlouporaba alkohola i droga

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cilj ove akcije je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače

U petak, 21. lipnja 2024. godine od 7 sati pa do subote, 22. lipnja 2024. godine do 7 sati, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačani 24-satni nadzor sudionika u prometu na cestama (Alcohol & Drugs Marathon), usmjeren prvenstveno na sudionike u prometu pod utjecajem alkohola i droga.

Za navedenu aktivnost policija je od građana prikupljala prijedloge lokacija za nadzor u prometu, a cilj ove akcije je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.

Uz novčane kazne, izriču se i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva u trajanju do 12 sati.

“Poštujte prometne propise, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola/droga i svojim ponašanjem doprinesite boljoj sigurnosti cestovnog prometa.”, poručuju iz policije!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari