BOTOKSIRALA NA CRNO

Uhvaćena lažna liječnica iz Srbije koja je unakazila lica brojnih Hrvatica

Foto: Unsplash/S.M.

Državni inspektorat potvrdio je da ju je zatekao kako obavlja usluge injektiranja dermalnih filera pacijenticama bez potvrde o prijavi rada za strance

Prošlog tjedna u Slavonskom Brodu uhićena je Olgica Lončar (47) iz Srbije koja je pružala ilegalno estetske korekcije, javlja Blic.

Lončar je puštena iz pritvora, a po povratku u Srbiju oduzeti su joj svi medicinski preparati i instrumenti za koje nije imala potrebnu dokumentaciju, prenose RTL Vijesti.

Državni inspektorat potvrdio je Dalmaciji Danas da ju je zatekao kako obavlja usluge injektiranja dermalnih filera pacijenticama bez potvrde o prijavi rada za strance. Kozmetičkom salonu je privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti mjesec dana, a Državni inspektorat je poručio da poduzima i “druge propisane mjera protiv poslodavca”.

Naime, prema pravilniku Ministarstva zdravstva, postupci u estetskoj medicini mogu se odvijati samo u registriranim zdravstvenim ustanovama. U njemu su definirani uvjeti pod kojima se u RH smiju obavljati minimalno invazivni i nekirurški zahvati primjene hijaluronskih punila, botulinum toksina tipa A. Ostali nekirurški injekcijski i antiaging zahvati moraju imati doktora medicine ili dentalne medicine specijalista koji je kompetencije za navedene zahvate stekao u okviru ili specijalističkog usavršavanja ili ima odgovarajući dokaz o završenoj edukaciji propisanoj od strane stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora nadležnog za estetsku medicinu.

Obavljen inspekcijski nadzor

““Inspekcija rada Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor kod poslodavca u Slavonskom Brodu na okolnost zakonitosti rada državljanke treće zemlje, za koju je utvrđeno da je u tijeku nadzora obavljala poslove kozmetičarke kod poslodavca protivno odredbama Zakona o strancima kojima je utvrđena obveza ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja izdan je prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 88. stavka 1. ZS-a, kažnjivog po članku 250. stavku 1. toga Zakona te je o nezakonitom radu državljanke treće zemlje obaviještena nadležna policijska postaj. Nadalje, poslodavcu je u skladu s odredbama čl. 240. ZS-a usmenim rješenjem u zapisniku privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti u nadziranom poslovnom prostoru (kozmetičkom salonu), u trajanju od 30 dana te je u tijeku poduzimanje drugih propisanih mjera protiv poslodavca. Budući da je inspekcijski nadzor još u tijeku, daljnje postupanje inspektora ne možemo komentirati”, naveli su iz Državnog inspektorata.

VIDEO DANA:

Podsjećamo, protiv Lončar su klijenti iz Srbije u lipnju ove godine podnijeli tužbu zbog neprofesionalnog izvođenja postupka estetske kirurgije za koje i sumnjaju da je izvodila bez kvalifikacija. Na ljudima su ostale strašne posljedice, a nekima je značajno zdravstveno stanje pogoršano.

Navodno, iako nije upisana u registar liječničke komore, je putem instagrama “Solotubeleza” nudila usluge izbeljivanja zubi te tretmana hijaluronom.

Kaznenu prijavu protiv Lončar i njezine dvije suradnice iz salona “Solotubelez”  podnijelo je Udruženje interdisciplinarne estetske i anti-age medicine Srbije “SESIAM”, a nakon toga policija je krenula u prikupljanje informacija.

U kaznenoj prijavi navodi se da je osumnjičena promijenila adresu svojih salona kako bi izbjegla inspekcijsku kontrolu, a upitno je i kako je nabavila botoks jer ovlašteni distributeri isporučuju te pripravke tek nakon inspekcijske i dozvole Ministarstva zdravlja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari