KUPOVAO GLASOVE VIJEĆNIKA

USKOK podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine nakon što ga je prijavila zviždačica

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Babića se tereti da je dogovorio da će u zamjenu za glas vijećnika osigurati zaposlenje njegovog sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine, Zlatka Babića, te još tri osobe – Davora Kljakića, Dražena Kindermana i Darka Kouseka – zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Optužnicom se Babića tereti da je u razdoblju od studenoga 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu te Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina koje je u većinskom vlasništvu Kutine.

S okrivljenim oporbenim vijećnikom Dragom Kousekom, ujedno i zaposlenikom tog trgovačkog društva, Babić je dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Direktorica sve prijavila USKOK-u

Nakon što su obojica vijećnika glasovali sukladno dogovoru, u cilju realizacije obećanog su Babić – koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika Kutine te drugookrivljeni Davor Kljakić – koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća Kutine a ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koja stranka s HDZ-om čini koaliciju u Gradskom vijeću, nalagali direktorici trgovačkog društva Adrijani Cvrtili da realizira zapošljavanje Kindermanovog sina te povećanje plaće Kouseku.

Osim toga Babiću se stavlja na teret da je, u razdoblju od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od Kljakića zatražio da, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u trgovačkom društvu, kod Cvrtile osigura zapošljavanje osobe s čijim je ocem politički povezan.

USKOK je istragu protiv Babića proveo nakon što je Cvrtila prošle godine izašla u javnost s tvrdnjama kako su Babić i Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbila vijećnika ili da im se povećaju plaće.

Zaposlena osoba koja nije dolazila na posao

“Nakon što je II. okr. pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici trgovačkog društva i ujedno članici te stranke je naložio realizaciju dogovorenog iako nije bilo stvarne potrebe za zapošljavanjem te osobe, zbog čega ona za vrijeme trajanja ugovora nije ni radila. Zatim je I. okr., korištenjem svoga položaja i autoriteta čelnika Kutine, direktorici naložio da se istoj osobi osigura radno mjesto s boljim koeficijentom za obračun plaće, a potom i dodatno povećanje predmetnog koeficijenta, pa su zaključeni i novi ugovori o radu kojima je toj osobi neosnovano povećan koeficijent složenosti poslova te joj je omogućeno neosnovano ostvarenje svih prava na rad i iz rada kao i neosnovano povećanje osobnog dohotka.

Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u trgovačkom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana”, navodi USKOK u svom priopćenju, a prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari