Damiru Škari određen jednomjesečni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela!

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Uhićen je zbog optužbi za silovanje jedne od djelatnica

Damiru Škari, bivšem HDZ-ovom zastupniku i predsjedniku Autokluba Siget, koji je uhićen u zbog optužbi za silovanje jedne od djelatnica, ispitan je u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici i određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Osumnjičen je, doznaje RTL, za tri kaznena djela: spolno uznemiravanje, silovanje i prijetnju jednoj zaposlenici Autokluba.

Škaro je prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici prepraćen u policijskom autu u kojem je, kako su primijetili novinari, ležao na stražnjem sjedištu. Ušao je na stražnji ulaz. Kad je izlazio, prekrio je glavu jaknom.

 Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković osudila je u četvrtak svaki oblik nasilja, osobito ako se radi o seksualnom nasilju, osvrnuvši se na slučaj bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Damira Škare koji je uhićen slijedom prijave za silovanje zaposlenice u Autoklubu Siget.

“Najoštrije osuđujem svaki oblik i vrstu nasilja, osobito ako se radi o seksualnom nasilju, nasilju nad ženama, djecom i svim ranjivim skupinama”, kazala je Bedeković nakon sjednice Vlade.

Dodala je kako očekuje da institucije odrade svoj posao i utvrde činjenično stanje.

Poslala je i poruku svim ženama koje trpe nasilje. “Ohrabrujem ih i želim da svaki takav slučaj prijave”, kazala je.

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

O slučaju se oglasio priopćenjem i Autoklub Siget, čiji je Škaro predsjednik.

“Damir Škaro na čelo Autokluba Siget, čiji je predsjednik i danas, dolazi 2004. godine. Za predsjednika je jednoglasno izabran na izbornoj Skupštini. Njegova je funkcija volonterska, a profesionalno se radi o osobi visokih menadžerskih sposobnosti, čiji je doprinos razvoju i rezultatima Autokluba Siget nedvojben. Autoklub Siget danas je najveći autoklub u Hrvatskoj, kojeg odlikuje najviša razina kvalitete i usluge, o čemu svjedoči više od 35.000 članova i više od 100.000 korisnika usluga. Nemamo nikakvih saznanja o informacijama vezanim za g. Damira Škaru objavljenim u medijima, te molimo da o ovoj temi kontaktirate nadležne državne institucije”, priopćili su iz Autokluba Siget.

Podsjetimo, Škaro je uhićen u srijedu pri povratku iz BiH nakon što ga je za silovanje prijavila liječnica kojoj je žrtva ispričala da je bila silovana početkom kolovoza.

Zagrebačka odvjetnica Morana Rabar kaže da je ona u tom slučaju angažirana kao pomoć žrtvi i Državnom odvjetništvu od kojeg očekuje da će kazneno goniti Škaru jer je riječ o kaznenom djelu.

U zagrebačkoj policiji jučer nisu željeli govoriti o tom slučaju niti su htjeli potvrditi da je itko uhićen zbog silovanja, uz objašnjenje da se takvi podaci ne iznose u javnost zbog zaštite žrtve.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a zatražio je od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da javno osudi Škarin čin i da se žurno i odlučno ogradi od lika i djela Damira Škare.

Uzimajući u obzir činjenicu da je u prošloj godini u Hrvatskoj žena žrtava silovanja bilo čak 56 te 30 onih koje su bile žrtve u kaznenim djelima spolnog odnošaja bez pristanka, kao i stav struke da uz svaki prijavljeni slučaj ide još 15 do 20 onih koji ostaju neprijavljeni, nedvojbeno je da su brojke poražavajuće i zvone na uzbunu.

Ovim putem apeliramo na predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarović, da se žurno i odlučno ogradi od lika i djela Damira Škare koji je uhićen pod ozbiljnim optužbama za počinjenje kaznenog djela silovanja. Prema našem mišljenju, vrlo je važno da i kao žena, ali i predsjednica države, pošalje snažnu poruku u kojoj oštro osuđuje takav čin i pokaže stav kako seksualno zlostavljanje žena, kao i svako drugo zlostavljanje, treba biti oštro sankcionirano te kako je zadaća cijelog društva da se protiv nasilja nad ženama bori svim sredstvima.

Mišljenja smo kako je u takvoj reakciji ne bi trebao spriječiti blizak i iz dostupnih informacija vidljiv srdačan odnos s Damirom Škarom. Nulta tolerancija na seksualno nasilje nema i ne smije imati iznimke.

Također, uzimajući u obzir da žrtve najčešće zlodjela ne prijave iz straha od prijetnji, pritiska okoline, stigme i nepovjerenja u zaštitu koju moraju dobiti, takvu poruku od strane žene koja obnaša jednu od najviših funkcija u državi smatramo nužnom i neophodnom. Oštra osuda Predsjednice države tako bi poslala poruku cjelokupnoj javnosti o neprihvatljivosti zlostavljanja žena, ohrabrila žrtve na prijavu i trasirala put postupanjima beskompromisnog procesuiranja počinitelja,” priopćeno je iz Socijaldemokratskog foruma žena.
Ružica Đukić, Vijesti.hr