Evo kako su policajci razbili lanac krijumčara: uhićeno 11 Hrvata i jedan Bosanac

12 osumnjičenih osoba starosti 23 do 71 godine, među kojima su i dvije žene povezalo se u zločinačko udruženje, tijekom kojeg su organizirali krijumčarenje i prijevoz više od 150 stranih državljana s područja Bihaća i Velike Kladuše na područje Republike Hrvatske

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke u suradnji s PNUSKOK-om, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Graničnom policijom BiH, Centralnim istražnim uredom iz Sarajeva i Tužilaštvom BiH dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 11 hrvatskih državljana i 1 bosansko-hercegovačkim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma i počinjenjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako se 12 osumnjičenih osoba starosti 23 do 71 godine, među kojima su i dvije žene, u najmanje 25 događaja povezalo u zločinačko udruženje, tijekom kojeg su, sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje i prijevoz više od 150 stranih državljana s područja Bihaća i Velike Kladuše na područje Republike Hrvatske.

Tijekom jučerašnjeg dana u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke uhićeno je 5 osoba i na području PU karlovačke uhićeno je 6 osoba, dok Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH temeljem međunarodne policijske suradnje na svom području provode operativne akcije.

Osumnjičene osobe su od prosinca 2017. do travnja 2018., svatko u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju, za novčani iznos od 350 do 2800 Eura (ovisno o ulozi) organizirali i pomogli stranim državljanima da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Bosne i Hercegovine uđu u Republiku Hrvatsku kod mjesta Vaganac, na području Petrove Gore, Cetingrada ili Maljevca, gdje bi ih vozač teretnim ili osobnim automobilom prevozio prema Zagrebu ili prema Karlovcu i potom u Zagreb, koristeći pritom i vozila kao „prethodnicu“.

Sukladno podjeli uloga dio osumnjičenih osoba pregovarao je s osobama iz Bosne i Hercegovine i dogovarali ilegalno prebacivanje stranih državljana na opisani način na područje Republike Hrvatske, gdje bi ih preuzimao vozač i po uputama smještao u zagrebačke hotele i hostele, a osumnjičene su osobe nepripadnu materijalu korist dijelile ovisno o ulozi u zločinačkom udruženju.

Tijekom jučerašnjeg dana, na području Policijske uprave zagrebačke obavljen je veći broj pretraga osoba i prostora kojima se koriste.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, jučer, 24. travnja je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv 12 osoba podnijeta kaznena prijava zbog osnova sumnje u počinjenje 27 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari