INSTITUCIJE NEMOĆNE?! Raskrinkana jeftina obmana: putem sms-a obećava tisuće kuna a zatim zarađuje na naivnim ljudima

Potraga donosi priču o čovjeku koji prvo putem sms-a šalje ponudu za posao slanjem pisama uz zaradu od oko tri tisuće kuna. Naša reporterka javila se na oglas, učinila sve što joj je rečeno te na kraju vrlo učinkovito raskrinkala vrlo jeftinu obmanu

Prvo vam pošalje SMS s ponudom za punjenje kuverata kod kuće s mjesečnom zaradom od čak tri tisuće kuna. Kada mu se javite, vrlo je tajnovit i ne želi ništa otkriti dok mu ne pošaljete pismo s uplatnicom na tristo kuna.

A onda vam otkrije da se posao sastoji u tome da nekome drugome isto učinite i vi da biste ostvarili povrat novca. Ovakvom lakom zaradom na navinim ljudima

Čovjek iz naše priče bavi se godinama, no unatoč tome što se lažno predstavlja kao obrtnik i što je privođen desetak puta – nitko mu još nije stao na kraj.

Naša reporterka pristala je napraviti sve što je tražio te tako raskrinkala njegovu rabotu.

“Zanima li Vas ili Vaše punjenje kuverata kod kuće? Zarada 3 tisuće kuna na mjesec.”

Ovo je SMS koji sam dobila ja, ali i veliki broj mojih kolega s RTL-a. Poslao ga je, i policiji i Državnom odvjetništvu, otprije poznat Josip Babić. Ovo je poruka, u nekim slučajevima oglas, koji se sporadično pojavljuje još tamo od devedesetih. I policija i Društvo za zaštitu Potrošačas tom su pričom otprije upoznati

Tko se ne bi pomamio na tako laku zaradu. Sjediš i puniš kuverte. Ali, ako se čini predobro da bi bilo istinito, onda to najčešće I nije istinito. licija i Društvo za zaštitu Potrošačas tom su pričom otprije upoznati.

Budući da smo za ovu priču čuli već ranije, odlučili smo zaigrati njegovu igru i pokazati vam kako da na istu ne nasjednete i vi, te što se to zapravo krije iza ove navodno lake zarade.

U poruci piše da na malu kuvertu napišite svoju adresu nalijepite marku, savijte na pola, stavite u drugu malu kuvertu I pošaljite na Josip Babić, adresa i poslat ću vam opis posla s podacima za dalje.

Dopisivanje se nastavilo. Pokušala sam doznati o kakvom poslu je riječ.

Budući da je gospodin Babić naveo adresu u Zagrebu, predlažem mu da skratimo proceduru. Da se jednostavno nađemo i dogovorimo. Nije se htio naći jer kako kaže to je pravilo posla.

Pavila posla stigla su nam u kuverti nakon nekoliko dana. No, prije toga smo učinili ono što bi svatko od vas trebao. Kad proguglate Josipa Babića, sve što je objavljeno o njemu I njegovu poslu punjenja kuverata smrdi na prevaru. Forumi su puni loših iskustava.

Dok čekamo da nam poštom stigne opis posla, odlazimo na adresu koju je Babić naveo u svojem oglasu.

“Dobar dan ja sam našla na oglasnik vašu adresu za ovaj posao. Da? Jel mogu vidjeti o čemu se radi? Pa mi nismo dogovorili nikakav sastanak, jel tak? Pa ne, ali imate adresu na oglasniku. Halo, jeste tu još? Jesam, jesam. Jel ovo firma ili? Pa je firma je, ali nismo dogovodili nikakav sastanak. Prema tome, nema nikakvog sastančenja. Nema sastančenja? Pa da. Odgovorit ću Vam pa ćemo se onda naručivati”, kazao je Josip Babić, bivši obrtnik.

U policiji su dobro upoznati s ovakvim prevarama. Neslužbeno doznajemo, Josipa Babića privodili su desetak puta. To nam je, čut ćete kasnije, i sam potvrdio. Prijava na njegov račun bilo je više. Policija upozorava.

“Neka posumnjaju, neka se detaljnije informiraju neka i nazovu kontakt ako su zainteresirani pa da vide o čemu se tu detaljno radi, vjerojatno neće dobiti detaljne informacije o kakvom poslu se radi niti o kakvom poslodavcu se radi nastojat će ih zadržati zainteresiranima pa će tražiti nekakvu dodatnu uplatu ili slati uplatnice na kojima se gdje se može uplatiti na bankovni račun neki manji iznos novca”, rekla je Sandra Capan, Odnosi s javnošću MUP-a.

Ovo je treći pokušaj da stupimo u kontakt s gospodinom Babićem. Službeni. Očekujemo da će nam ovaj put možda ipak reći nešto više.

“Pa ne želim, naravno da ne želim. Pa nemate šta razgovarati nemate o čemu razgovarati sve su me to već ispitali. Pa evo sad vas zovemo ponovno jer ponovno šaljete poruke ponovno ste počeli slati poruke ljudima znači ponovno je to aktualno. Pa to je legalan registrirani posao ja plaćam državi porez država od toga najviše zarađuje”, kazao je Josip Babić.

No, registriran nije nigdje. U sudskom registru tvrtke Istrijami, čije ime mu stoji na toj adresi, nema. U registru obrtnika piše da je obrt ugašen prije šest godina. Kaže nam, otišao je u mirovinu, pa sad djeluje kroz samostalnu djelatnost.

“Što vi zapravo znate o Josipu Babiću i njegovom obrtu? Pa nakon najave da ćete doći razgovarati s nama provjerili smo u obrtnom registru i gospodin Babić je bio obrtnik jedno kraće vrijeme otprilike tri godine i zatvorio je obrt u 2012. godini znači on više nije član Obrtničke komore”, rekla je Suzana Kolesar, tajnica Suda časti Hrvatske obrtničke komore.

No, Babić se, bez suzdržavanja tijekom razgovora nekoliko puta pozivao na obrtničku komoru.

“Nisam ja izmislio pravila posla gospođo draga. Nego tko, imate nekog nadređenog? Ja nisam tako pametan. Jel imate nekog nadređenog tko je izmislio to? Pa naravno, Hrvatsku obrtničku komoru. Ja samo postupam onako kako mi je Hrvatska obrtnička komora savjetovala i to napismeno, ne usmeno ne brbljanjem”, kazao je Josip Babić.

“Jel imate vi ikakve tragove da je on tražio savjetovanje ikakvo u obrtničkoj komori? Ne. ne. ne. znači ne postoji zapis da je on. Ne ne postoji. Provjerili smo, u arhivi ne postoji nikakav zapis da bi on tražio, mi dajemo i usmene savjete i dajemo i pisane savjete”, rekla je Suzana Kolesar.

I dalje se trudimo doznati bar neki detalj o poslu koji nudi.

“Ja sam vam odgovorio što trebate napraviti. Zašto ne želite ljudima reći o čemu se radi. Pa nije ovo Sabor da brbljamo bezveze i dangubimo bezveze zašto ja ne mogu doći kod vas to pogledati i to preuzeti, a ne da moramo poštom. Možete, ali najprije trebate primiti opis posla kao što sam vam napisao, možete. Sve ima svoju procedure, pa valjda znate svaki posao imao svoja pravila. I što je sada tu tajno i što je sad tu sumnjivo? Kad vi meni pošaljete opis posla s njim stiže i uplatnica, jel tako? Ide šta ide. Jel ide uplatnica? Hoćete ili nećete. Jel ide uplatnica? Jel ide uplatnica uz to? Halo. Piše šta piše, pročitat ćete”, kazao je Babić.

Kaže, radi ovaj posao već 12 godina. Tvrdi da je sve legalno.

“Koja je to varijanta, dočekaju me pred kućom, valjda me prate preko mobitela ili ne znam preko čega dočekaju me pred kućom. I uhite me i odvezu u stanicu, u postaju. I onda u postaji kažu pustite ga već smo ga toliko puta dovozili znamo sve o njemu”, rekao je Babić.

“Policija nastavlja dalje krim istraživanje utvrđuje sve okolnosti pod kojima se to dogodilo dostavlja informacije dalje nadležnom državnom odvjetništvu ako se utvrdi nešto”, kazala je Sandra Capan, Odnosi s javnošću MUP-a.

“Dobro, hoćete li stati pred našu kameru sutra i ispričati nam neke stvari u kameru? Ne ne ne. Prvo postupite kako sam vam napisao. Jesmo, postupili smo kako ste nam napisali. Pa no, pričekajte odgovor I to je to. Onda ćemo dalje razgovarati”, rekao je Babić.

Pričekali smo odgovor. Prva Babićeva kuverta stigla je nakon 4 dana.

U njoj smo dobili tri lista papira s nekakvim opisom posla i dalje nam nije jasno o čemu se radi i uplatnicu od 300 kuna, naravno što smo i očekivali. U tom nekakvom kratkom opisu posla stoji recimo da ćemo mi svakodnevno primati novac za kuverte koje ćemo puniti da je jednokratna uplata od 300 kuna pokriva njegov izdatak za podmirenje troškova upućivanja u ovaj posao. I nekakva prijavnica koju treba popuniti poslati naravno na njegovu adresu s uplatom od 300 kuna i to je otprilike to. Znači ovdje i dalje nije jasno o kakovm se poslu radi.

Odlučili smo uplatiti tih 300 kuna. Iako još uvijek ne znamo što smo zapravo time kupili.

Nakon što smo uplatili 300 kuna i poslali mu uplatnicu s pijavnicom dobili smo ovaj put malo veću kuvertu i malo širi opis posla. On nam ovdje zapravo cijelo vrijeme sugerira da mi radimo isto što radi i on pa nam tako kaže da se oglašavamo u dva oglasnika da stavljamo plakate na oglasne ploče da ćemo dnevno primati desetak pisama što znači da ćemo prosječno imati jednu uplatu dnevno. Znači poanta svega ovoga što smo mi dobili svih ovih 15ak papira je to da on od ljudi traži da rade isto što radi i on.

“Pa po ovim tu dokumentima vidim da nije to nikakav posao već da to je čisto jedna privatna osoba koja normlano na korist drugih ajmo reći na naivinost drugih evo zarađuje nekakve novce”, rekao je Igor Vujović, predsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske Potrošač.

I dalje on to ne smatra prevarom on kaže da prodaje informacije, kaže naš program je napravljen tako da izbjegne sve pogreške, znači vjerojatno je proučio zakon i osigurao se. Kaže da onaj tko čita njegove poruke i njegove opise poslova može mislit da zna sve o tome i da nije zainteresiran za ponudu. Zato mora biti malo tajanstvenosti u vašem oglasu, znači poanta u tome je da on ne želi otkriti niti pismenim niti usmenim putem dok mu se ne uplate novci o čemu se zapravo radi.

“Po svemu sudeći je to vrlo dobro proračunati biznis i jako dobro gospodin zna gdje pliva i kako pliva s obzirom kako se izražava u ovim dopisima znači nije on slučajno u tome”, kazao je Igor Vujović.

Eto, učinili smo sve što se od nas tražilo. Zovemo ga ponovno jer nam je obećao razgovor kad prođemo cijeli proces.

“Šta tako da smo se dogovorili? Tako smo se dogovorili da. Rekli ste da postupimo po tome kako ste nam rekli, mi smo postupili uplatili dobili natrag I evo sad vas zovemo da se dogovorimo za izjavu. Mislim, mi radimo reportažu s vama ili bez vas ali nekako bi bilo prilično zanimljivo čuti što vi imate za reći po tom pitanju. Jeste tu? Da, jesam jesam. Dobro, možemo doći do vas sad? Sad? Da. Pa kud ćete sad dolaziti. A čekajte zašto to mora biti kod mene.

Pa hoćete li vi doći kod nas? Moćete vi doći kod nas, nije problem. Jel vam to zgodno, mi smo tu na Krapinskoj. Hoćete tako? A dobro ajde. Ma zapravo čujte zapravo meni s eto uopće ne da radit, bez obzira bilo ovdje bilo kod vas”, rekao je Babić.

Znači platili smo 300 kuna, očekujući da ćemo puniti nekakve kuverte. I da, zapravo, puniti bi ih trebali istim sadržajem kojim ih puni Josip Babić. Nagovarajući ljude da rade isto što i on. Prodaju maglu.

“Tek nakon što sam vam uplatila 300 kuna saznala sam o čemu se radi kako je to legalno i kak je to u redu i kakva je to korist za ljude koji su uplatili novac? Za neke je korist i za mene je korist pa kako sam ja počeo taj posao. Za vas je korist da. 300 po 300 kuna dobra je korist. Pa čekaj ja sam na isti takav način došao do tog posla. Evo recite mi sad ako već nećete pred kameru fizički stat zar nije prevara da ja ne znam da sam ja uplatila za nekakav posoa i da ja i dalje ne znam o čemu se radi. Pa to je podjela rizika pa zar nije to prevara? Nije. I ne osjećate se kao prevarant? Ne, naprotiv, mogao bi vas tužiti za vrijeđanje. Ja sam vas pitala nisam to ustvrdila”, rekao je Babić.

“Jel to prevara ili je to samo nepošteno? Pa ne bih rekao da je prevara više nagovor, e sad nagovor se veže na ljudsku psihu i nekakvu naivnost. Znači ljudi su dopustili da ih on nagovori samim time jel su bili ponukani da se radi o nekakvom financijskom iznosu i sam taj pokretač kad se radi o novcima čovjek više ne razmišlja realno i logično nego samo gleda kako da se izvuče iz svojih ostalih problema koje ima zbog novaca”, kazao je Igor Vujović.

Babiću smo odlučili dati još jednu priliku. Pozvonili smo mu na vrata u slučaju da se predomislio.

“Svako kazneno djelo ili prekršaj mogu prijaviti policiji, policija će onda nakon što utvrdi sve okolnosti njih uputiti što se u tom slučaju moće poduzeti dostavit će informacije o tome državnom odvjetništvu koje će kasnije donijeti svoju odluku”, kazala je Sandra Capan.

I ovdje se zapravo krije odgovor na pitanje – zašto Josip Babić i svi slični njemu još uvijek posluju.

“Oni mogu prijaviti da s time da se za recimo prijevare u kojima se radi o maloj šteti odnosno o maloj korsiti za počinitelja progon ide po privatnoj tužbi. na što vjerojatno ti koji se time bave i računaju? Pa pretpostavljam da da”, rekla je Sandra Capan.

“Nekakva cirka izlazak odvjetnika je samo 1500 kuna na sud. Znači zapravo opet se svodi na to da je ljudima neisplativo zbog 300 kuna koje su izgubili. Tako je, tako je, ono kako sam prije rekao jako dobro je on to sagledao situaciju i procjenio i nije slučajno 300 kuna”, kazao je Igor Vujović.

Mi smo bez 300 kuna ostali. Tužili ga, baš poput mnogih prije nas, nismo. I tako će Josip Babić nastaviti plesati po rubu zakona, kao I do sad. Koliko će biti uspješan, ovisi samo o vama.

Marijana Čikić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari