Pokradena još jedna crkva u Istri! ‘Da se netko drznuo poseći za tijelom Kristovim, čudim se’

Foto: Ilustracija

Svećenika i šokirane župljane više od krađe zlata boli krađa hostije uoči Uskrsa

Posljednjih tjedana na meti lopova su istarske crkve. Nakon pljačke Župnog dvora u Pićnu pa pljačke crkve na Velom Vrhu u Puli pokradena je i crkva svetog Flora u naselju Loborika nedaleko Pule.

Svećenik lovio lopova koji je ukrao dobrovoljne priloge, slaninu i kobasice

Šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna, ali svećenika i šokirane župljane više od krađe zlata boli krađa hostije uoči Uskrsa.

Pod okriljem noći vandali su krenuli u čistku crkve. Nisu uspjeli ući na glavna vrata pa su pajserom demolirali ona od sakristije i krenuli u divljački pohod. Razbacali su svete knjige pa započeli pljačku.

„Dogodilo se da su nam provalili u svetohranište, uzeli su nam hostije, kaleže, ciborije“, pobrojao je župnik Jure Purkić.

Ukrali su i svijećnjake, veliku pokaznicu koja se nosila za procesije, a koju su kupili vjernici. S Gospina kipa skinuli su zlato i krunicu. Šteta je najmanje 40.000 kuna, ali više od toga boli nematerijalna vrijednost.

„Ja se samo pitam zašto, pa to nam je najviše u kršćanstvu, Isus Krist je u hostijama, to je tijelo Kristovo, da se netko drznuo poseći ruku za tim“, pita se Dragica Ćuturić.

Prvi susjed koji živi uz crkvu u noći provale s prošlog četvrtka na petak ništa sumnjivo nije vidio, ali jest dan uoči, što je ispričao krim policiji.

„Došao je jedan, tu je parkirao jedan mali motor, od zida nisam vidio je li vespa ili skuter, skinuo kacigu, išao do crkve i onda sam vidio da je slikao crkvu“, kaže Čedomir Peruško.

Krađa je šokirala malo mjesto. Na nedjeljnoj misi, na Cvjetnicu, svi su, kažu plakali, a potom i blagoslovili crkvu.

„Prestrašno je to, da se tako nešto radi, to je van pameti“, kaže Zdenka Miličić.

„Jako strašno, da neko nema poštovanja ni za crkvu, ni strah od Boga ni od ljudi, nevjerojatno“, dodaje Ana Peruško.

Dok policija traga za počiniteljima, svećenik se mora snaći misli li za Uskrs služiti svetu misu.

„Imam tu susjednu župu u kojoj ću uzeti i imati svetu euharistiju, mi ćemo zajedno moliti i oni koji su to učinili nek’ se pokaju za ono što su učinili i neka vrate ono što su uzeli“, kaže Purkić.

Posuđivanje hostije i kaleža neće biti potrebno samo ako se dogodi čudo pa prije najvećeg kršćanskog blagdana lopovi ukradeno ostave pred crkvenim vratima.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari