POTRAGA: Maloljetna prevarantica internet prodajom nasamarila naivne, ali zbog rupe u zakonu neće odgovarati za prevaru

Zbog rupe u zakonu kaznena djela prevare čiji je iznos manji od tisuću kuna ne gone se po službenoj dužnosti

Odjeću, obuću i satove – sve to nudila je na internetu. Prvo kao zamjenu artikala po sistemu ti meni ja tebi, a potom je krenula i u prodaju. No, maloljetna prevarantica nasamarila je desetke naivnih. Nakon što bi primila pošiljku jednima nikada nije poslala zamjenske artikle, a drugima nakon uplate ono što su kupili. Na kraju su se prevareni organizirali u Facebook grupu i napravili svojevrsni stup srama. Jer, zbog rupe u zakonu kaznena djela prevare čiji je iznos manji od tisuću kuna ne gone se po službenoj dužnosti pa oštećenima preostaju samo privatne tužbe. Ipak, i policija je reagirala nakon upita Potrage.

“Prodaju sam vidjela na fejsu na prodaji Ivanec, naručila sam bijele starke koje nikad nisu došle”, kaže prevarena Maja Vincek iz Ivanca.

“Naišla sam na proizvod bazen… Ja sam joj uplatila. I jedan dan sam išla u poštu, drugi dan, treći dan, ništa.”, svjedoči prevarena Vanesa Medved iz Slatine.

“Bio je tlakomjer u ponudi I taj dan je odmah bilo i uplaćeno i onda je bilo eto da i, poslat će kolegica danas sutra, danas sutra i to nikad nije došlo!”, tvrdi također prevarena Tanja Teofilović iz Vukovara.

Naše sugovornice – Maja iz Ivanca, Tanja iz Vukovara i Vanesa iz Slatine – nisu se nikad ni vidjele ni upoznale. Tek nedavno shvatile su da dijele nešto zajedničko. Sve su prevarene, sve na potpuno isti način i, kažu, od istih osoba.

Prva je svoju priču s nama podijelila Maja. Krajem ožujka na Facebooku je vidjela oglas – prodaju se bijele starke. Bez puno razmišljanja, s povjerenjem je uplatila posljednjih 200 kuna koje je imala na računu.

”Tako sam se javila, naručila patike, preko kioska Tiska da mi pošalje, da će slikati potvrdu slanja, pa je onda s djecom imala problema, pa vrtić, pa ovo, pa ono… Da će navečer, navečer se javila da je poslala oko pol 9 preko kioska Tiska…”, tvrdi Maja Vincek.

Profil na Facebooku glasio je na jedno ime, račun za uplatu na drugo. No, budući da je riječ o maloljetnici, zbog Zakona o elektroničkim medijima zabranjeno je objaviti njezin identitet, pa ćemo je za potrebe ove priče zvati Petra. A Petra je objašnjavaju nam sugovornici imala brojne lažne profile.

“Ja sam komunicirala s Blaženkom Ivanov, nisam nikad pitala, na kraj pameti mi je bilo uopće da ju pitam, dok sam shvatila da ona vara, pa sam se vratila na njezin profil u messenger i tam sam vidla da me blokirala i sad prije par dana sam vidjela da je promijenila ime iz Blaženka Ivanov u Tihomira Mendeš.”, dodaje Maja.

I Tanja je nasjela. Za svekra je za 120 kuna htjela kupiti tlakomjer. Bila joj je to prva kupovina preko interneta. I tada joj, objašnjava nam, ništa nije bilo sumnjivo.

”Pa nije, jer ona je prodavala više stvari. Ali to je meni nekako, nisam u tome nekako, Internet kupovini i onda je meni bilo, ono ajde misla sam neće, di bi, ko bi prevario, ne da nema, ali prva, i odmah me.. Nakon uplate ni dan, pola dana, onda sam vidjela da sam blokirana na fejsu, da se ona više, ma ne javlja, da nema profila od te cure što sam je tražila, bila u kontaktu s njom, tad sam shvatila da sam prevarena.”, kaže Tanja Teofilović iz Vukovara.

A novac je ponovno išao na isto ime, isti račun.

“Znači na njeno ime i prezime, broj računa, sve sam ja to uplatila imam potvrdu i sve, a nakon toga ništa više, ni glasa ni traga.”, dodaje Tanja.

Vanesa je naivno za 300 kuna htjela razveseliti svoju djecu velikim bazenom.

”Učinilo mi se povoljno, onda sam kontaktirala s tom djevojkom, ime Irena Lovor se zove, dogovorili smo se za bazen. Ja sam joj uplatila 300 kuna na broj koji mi je ona rekla, to je drugi račun, broj računa od mame, tu sam uplatila 300 kuna.”, kaže prevarena Vanesa Medved iz Slatine.

Ubrzo je i ona shvatila da je prevarena.

“Bila sam fer, rekla sam da je moja poštarina, neka mi pošalje isporučeno, i ona je rekla ma nema problema, može sve super i nadam se da će djeci odgovarati bazen po ovom ljetnom vremenu, super smo se dopisivale i ne bi nikad posumnjala. I jedan dan sam išla u poštu, drugi dan, treći dan, ništa i onda sam slučajno naišla na jedan oglas gdje jedna djevojka objavljuje da opet hara po Facebook stranicama po oglasima. Da sad neke bazene prodaje i odmah sam se našla u tome! Lažno je ime Irena Lovor, to je bila lažna fotografija, lažno ime i da živi u Sesvetama!”, tvrdi Vanesa.

Maja, Vanesa i Tanja nisu jedine. U redakciju Potrage u samo nekoliko dana javilo nam se 12, na potpuno isti način prevarenih žena. One koje su, prije nego su blokirane, sačuvale razgovore sve su nam poslale. I Marijana Vasiljević uplatila je 300 kuna za bazen. I ona je komunicirala s osobom koja se predstavljala kao Irena Lovor.

Razgovor na Facebooku je išao ovako:

Marijana Vasiljević: (šalje fotografiju uplatnice) Uplaćeno!

Irena Lovor: U redu, hvala vam, ja čekam u redu da pošaljem.

Marijana Vasiljević: Jesi stigla doma da mi poslikaš potvrdu? Da budem mirna jer to sam uzela od djeteta dječji da ti uplatim…

Irena Lovor: Ne mogu, jer čim otvorim kameru piše da nije u funkciji…

Marijana Vasiljević: Ajd mi pošalji broj pošiljke.

Marijana Vasiljević: Jesi došla doma?

Kontakt je propustio vaš poziv.

Kontakt je propustio vaš poziv.

Kontakt je propustio vaš poziv.

Marijana Vasiljević: Javi se!

Kontakt je propustio vaš poziv.

Kontakt je propustio vaš poziv.

Marijana Vasiljević: Kako te nije sramota

Kontakt je propustio vaš poziv.

Dijana je pak 300 kuna poslala za sat, a njezin razgovor na Facebooku je išao ovako:

Inače Teaa: Imam sve osim računa.

Inače Teaa: (pošalje fotografiju sata)

Dijana Klarić: Uplatila. Nadam se da ću i sat dobiti 

Inače Teaa: Naravno! Ja vam javim kad pošaljem…

Dijana Klarić: Mogu li dobiti tvoje slike

Inače Teaa: Evo ga slika.

(pošalje sliku)

Dijana Klarić: Jeste poslali?

Inače Teaa: Da, javit ću se večeras s potvrdom!

(pošalje sliku)

Dijana Klarić: Opet slike sa interneta, jel vi mene zezate ili šta…

Inače Teaa: Ja sada sat više ne mogu osobno slikati jer je poslan.

Inače Tea je potom ime promijenila u Matea Kegelj, a Dijana sat nikad nije dobila. I ona je novac uplatila majci maloljetnice. Kad su shvatile da su prevarene, dio žena obratio se osobama kojima su išle uplate, maloljetnoj Petri i njezinoj majci. Petra je i odgovorila.

“Mogu oni mene slobodno staviti i u novine i prijaviti na centar za socijalni rad i na policiju i di god hoće pošto imam potvrdu od svakog paketa”, odgovorila je Petra preko Facebooka.

Te potvrde prevarene žene nikad nisu vidjele. A sve uplate redom su išle na račune maloljetne kćeri i njezine majke.

Potražili smo ih da čujemo i njihovu stranu priče.

Pozvonili smo im na vrata, no budući da nitko nije otvorio, nikog nije bilo doma.

Da smo na dobrom mjestu potvrdili su nam stanari koji znaju čime se njihove susjede bave. Potvrdila nam je to i poruka dostavljača naslovljena na Petru. Naručila je paket, ali ona svoj iskusno plaća pouzećem.

Javili smo se im se i na Facebook, bezuspješno zvali na telefon. Javio nam se tek otac koji živi na drugoj adresi.

Nije želio dati izjavu, tek je poručio da je nešto o svemu načuo i da zovemo majku. Da je slučaj s kakvim su nam se obratile brojne žene klasična prijevara, potvrdili su nam i u policiji. Istražuju li konkretan slučaj nisu nam smjeli reći.

”Dakle, ne možemo vam govoriti o postupanju policije prema konkretnim osobama, radi zaštite osobnih podataka i tajnosti izvida.”, izjavila je Helena Biočić iz Odnosa s javnošću MUP-a.

Od svih žena koje su nam se obratile tek je jedna prijevaru prijavila policiji.

”Nisam se javila policiji, nisam ni razmišljala o tome, htjela sam odustati od toga.”, rekla je Vanesa Medeved.

”Nisam, to je 120 kuna, to nisu neki novci, ali opet mi je bilo krivo što me na takav način, zbog tlakomjera, da je bilo što drugo, ajde, neg zbog tog, to je nešto što ne koristite iz luksuza, to je potreba i ti si mene zato išla prevarit, za 120 kuna da ti obraz, to nemrem doć sebi.”, kaže Tanja iz Vukovara.

”Nisam prijavila policiji jer su mi rekli da je to 200 kuna u pitanju da to ne mogu prijaviti na policiju, a privatnom tužbom, to za 200 kuna, nemam vremena sad za to.”, dodaje Maja iz Ivanca.

Baš s tim i računaju oni koji varaju za male iznose.

Na upit treba li se to prijaviti policiji, iz Odnosa s javnošću MUP-a pozivaju sve građane da svako kazneno djelo, ako su oštećeni bilo kojim kaznenim djelom na internet ili drugačije obavezno prijave policiji.

Ali i policija potvrđuje – ako je iznos manji od 1000 kuna može se tek privatno tužiti.

”Znači policija će ustupiti podatke građanima da mogu podnijeti privatnu tužbu protiv osobe koja ih je prevarila!”, dodaje Helena Biočić.

No s obzirom da sve upućuje da je riječ ne o jednoj, već o brojnim manjim prijevarama od strane istih osoba policija je od redakcije Potrage zatražila kontakt podatke prevarenih žena, da istraži slučaj.

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača ovakvih se priča već naslušala.

”Ljudi se sve češće odlučuju na kupnju putem Interneta ili preko telefona, ponudi im se roba, učini im se da je jeftino, prihvatljivo, povoljno, kvalitetno za tu cijenu, a onda se ispostavi da kad novac uplate da robu uopće ne dobiju ili da dobiju nešto što ne odgovara kvaliteti ili nije ta roba.”, kaže Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Savjetuje plaćanje pouzećem te provjeru od koga kupujete. Da je riječ o jako dobrom savjetu govori i podatak da je ime maloljetnice čiji identitet ne smijemo otkrivati dovoljno upisati u Google. Još koji klik dalje i može se vidjeti da je na nekim portalima blokirana. Pa čak i da se fotografira u robi koju je u zamjeni naručila, a zauzvrat nije poslala ništa.

”Mi smo među najslabije informiranima, među najlakovjernijima, ali i najmanje se žalimo, od 100 potrošača samo se 4 posto odlučuje na žalbu, 96 posto ne reagira, od onih kojima se nešto desilo. To je pokazalo istraživanje EK. Mi smo jedna od zemalja najlošijih u Europskoj komisiji.”, dodaje Ana Knežević.

Žene iz naše priče naučile su lekciju. Obratile su nam se sa željom da svoje gorko iskustvo podijele s drugima i možda im pomognu.

”Opet kažem, nisu to veliki novci, ali balavica me je prevarila, na takav način… I njoj redovno od toga dolaze novci i ona živi super, samo mi je to krivo. Idi uvati se nečeg, radi, zaradi.”, kaže Tanja Teofilović iz Vukovara.

”Pretpostavljam da se to nikad ne bu riješilo, ali da barem ljudi znaju da je to varalica, da druge ne nasamari.”, kaže Maja Vincek.

Na upit kako se osjeća, Vanesa Medved tvrdi kako je bijesna i ljuta te da ne može vjerovati da takva osoba postoji. Kaže kako neće više nikada naručivati preko interneta.

Sve tri ubuduće će jako paziti što, kako i od koga kupuju. Pa iako ni od majke ni od kćeri nismo dobili odgovor, kad se saznalo da radimo priču, odgovor su dobile prevarene žene. Majka je već nekima od njih obećala vratiti novac.
Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari