RIJEKA Proveli smo dan s policijskom ophodnjom: Broj nesreća znatno porastao, građani birali lokacije patrola

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na gotovo svim hrvatskim cestama traje pojačan nadzor policije

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hvataju vozače koji prebrzo voze, a neke od lokacija za patrole birali su sami građani

Primorsko goranska županija pod posebnim je povećalom jer se u prvih pet mjeseci ove godine ondje znatno povećao broj prometnih nesreća. Policijski radar noćna je mora svakoga vozača.

Marino je pretjerao na papučici gasa. Kazna je 500 kuna, ali plati li se u roku tri dana može u pola cijene.

“Čovjek se malo opusti, malo noga na gas, mislim da to nije pretjerana brzina, 80, ali zakon je zakon, mora se poštivati”, slaže se Riječanin Marino.

Prometni policajac na godinu napiše 1.200 kazni

Frekventna riječka prometnica kao stvorena je za brzu vožnju. Baš zato policija ovdje nema milosti. Postavili su fiksnu kameru, nakon koje vozači obično ubrzaju jer su na nju već navikli, ali nešto niže danas čekaju s laserskim radarom. Kamera ima kraći domet.

“U neposrednoj blizini pet do deset metara kad se prođe, a laserom se može snimiti do čak dva kilometra”, pojasnio je policijski službenik Marijan Semialjac.

Neslužbeno, svaki prometni policajac na godinu napiše 1.200 kazni. Čini se premalo, jer statistika za ovu policijsku upravu kaže da broj nesreća raste. Od početka godine dogodile su se 1.242.

“Podaci za pet mjeseci ove godine pokazuju nam porast broja prometnih nesreća za nekih 16 posto, bilježimo porast prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i sa materijalnom štetom”, kazala je Petra Bosilj, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu.

Građani sami birali lokacije za postavljanje kamera

Policiji su građani sami javili 35 lokacija na kojima žele pojačanu kontrolu. Lokacije će mijenjati svaka dva sata kako bi izbjegli da se pročuje gdje čekaju. Mario se sa svim slaže i ne ljuti se na policiju.

“Nisam se iznenadio, neka ih je i više, neka ih je i više ja sam za to! Bez obzira što ću platiti 500 kuna, ono što sam napravio sam napravio”, ustvrdio je Mario Mihalić. Mario u posljednjih godinu dana nije napravio nijedan prekršaj pa je dobio samo upozorenje. 500 kuna potrošit će na neki bolji način, ali poručuje i voziti sporije!

Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari