ODUZETA RODITELJIMA NAKON PORODA

Roditelji progovorili o smrti svoje bebe u dječjem domu: Upozoravali smo da nam dijete hropti, u dva navrata…’

Dvomjesečna beba preminula je u dječjem domu, a to je povuklo nova pitanja o funkcioniranju sustava socijalne skrbi

Strahota u Osijeku. Dvomjesečna beba preminula je u dječjem domu, a to je povuklo nova pitanja o funkcioniranju sustava socijalne skrbi. Dijete je privremeno oduzeto od roditelja koji su se toj odluci protivili, piše Vijesti.hr

Policija i županijsko državno odvjetništvo obavilo je očevid, a dijete je navodno preminulo od upale pluća.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Iz bolnice izmještena u Dom Klasje

U domu obitelji Kovačević tuga. Njihova dvomjesečna kći, sedmo dijete, Aurora nikada nije došla do svoje kolijevke. Prijevremeno je rođena, dijagnosticirano joj je rizično zdravstveno stanje, iz bolnice izravno smještena u Dječji dom Klasje gdje je na uskršnje jutro preminula u drugom mjesecu života.

“Kronologija kreće od te stvari da smo mi upozoravali da nam dijete hropti. U dva navrata. Gdje nam je prvi puta obećano da će se odvesti kod doktora. Očito da se to nije dogodilo. Drugi put nam je rečeno ne sekirajte se i odmahnuto rukom, to je samo obična prehlada. I onda sljedeće jutro moje dijete završi ovako”, kazao je otac malene Aurore, Ivan Kovačević.

Izmještena na osnovu nalaza pedijatrice

Aurora je oduzeta roditeljima jer je Centar za socijalnu skrb na osnovu nalaza pedijatrice procijenio da roditelji nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe djeteta te da je majka i naspram svoje bolesti, dijabetesa, nemarna pa im je objašnjeno da ako ne može voditi računa o sebi – ne može niti o djetetu.

“Procijenjeno je da je svojim ponašanjem majka direktno ugrozila život i zdravlje djeteta”, kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek Ivka Kaurinović.

“Ja imam uz šećer još i epilepsiju za koju koristim tablete. Da ja ne koristim lijekove koji su mi propisani, ja ne bih bila ovdje. Znači inzulin si dajem u 10 navečer 22 jedinice. U 10 ujutro 8 jedinica”, kaže majka Aurore, Verona Kovačević.

Kovačevići se pitaju: Ako je djetetu dijagnosticirano rizično zdravstveno stanje, zašto je onda uopće puštena iz bolnice, a pri otpustu s pedijatrije, iz KBC Osijek govore kako je dijete bilo zdravo te je Socijalnoj skrbi izdana preporuka o potrebi daljnjih kliničkih kontrola.

Medicinska sestra je izvan sebe

“Kolegica koja je radila je medicinska sestra s 22 godine iskustva I nikada nije zabilježen ni jedan propust njezin u radu. Ona je naravno izvan sebe. Od cjelokupnog događaja i ono što bi svako od nas rekao, bolje da sam 100 puta umrla nego da se tako nešto dogodilo. Ali zaista, toj ženi u životu nije dijete s ljuljačke palo”, kazala je ravnateljica doma Klasje Osijek Miranda Glavaš Kul.

Policija i Županijsko državno odvjetništvo obavili su očevid. Obdukcija je dokazala prirodnu smrt. Neslužbeno – obostrana upala pluća.

Daljnji postupci policije u ovom slučaju provodit će se u tajnosti jer riječ je o malodobnu djetetu.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari