Tko su Hrvati koji stoje iza spektakularne pljačke u Veneciji?

Trojac je uhićen zbog sumnje da su sudjelovali u spektakularnoj pljački nakita u Veneciji

Zbog sumnje da su početkom godine u Veneciji tijekom izložbe opljačkali nakit vrijedan tri milijuna dolara uhićenoj četvorici hrvatskih državljana na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je određen ekstradicijski pritvor, doznaje se na sudu.

Riječ je o 60-godišnjem Vinku Tomiću, državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu(48), dok je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o srbijanskim državljanima Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću.

“Nemam nikakve imovine i nezaposlen sam”, rekao je na ispitivanju u Državnom odvjetništvu Vinko Tomić (60), alias Vinko Osmakčić, alias Juro Markelić.

On je, naime, uhićen u okolici Samobora prije dva dana zbog optužbi da je organizator spektakularne pljačke dijamantnog nakita u Veneciji.

Podsjetimo, kupina pljačkaša se sumnjiči da su u razdoblju od 31. prosinca 2017. do 2. siječnja ove godine s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina ukupne vrijednosti 3 milijuna dolara. Riječ je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu.

Tomić, koji se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim europskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther, na ispitivanju je rekao da nije osuđivan najmanje 20 godina, odnosno da je samo jednom osuđivan 1998., i to zbog ovjeravanja neistinoga sadržaja.

Međutim, premda Vinko Tomić zaista nikada nije osuđivan, Juro Markelić jest, i to u Las Vegasu 2002. zbog pljačke draguljarnice. Vinko Osmakčić je pak 1995. osuđen na Havajima zbog pljačke milijun dolara vrijednih satova, piše Jutarnji list. Policija s Tomićem u srijedu nisu željela riskirati. Interventni policajci s fantomkama i dugim cijevima doslovce su mu skočili na glavu.

“Mogu potvrditi da je zadobio ozljede na glavi pri uhićenju i da će morati zatražiti liječničku pomoć”, kratko je rekao Tomićev odvjetnik Gordan Preglej.

Usprkos tome što nema nikakvu imovinu, Tomić je na pritvorskom ročištu predložio da ga se pusti uz jamčevinu od 50.000 eura koju bi mogla prikupiti njegova obitelj jer on sredstava nema.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=_0MOXOMieik

Tako je i tijekom postupka u Las Vegasu 2002. Tomić, odnosno Markelić, tvrdio da je kuhar koji zarađuje oko 1500 dolara mjesečno, a na sudu je angažirao poznatog američkog odvjetnika Johna Momota. Tada se nagodio na kaznu od godinu dana zatvora.

Uz Tomića, policija je u srijedu u koordiniranoj akciji uhitila i Zvonka Grgića (43), koji je neko vrijeme radio kao plaćeni vojnik na zaštiti brodova od gusara u Africi i na Bliskom istoku. Treći uhićeni u Zagrebu je Želimir Grbavec (48) koji je navodno odvezao Tomića nakon pljačke svojim autom.

Stanari Bukovačke ceste o svom susjedu Želimiru Grbavcu govore isključivo u superlativima. Mnogi od njih su u potpunom šoku nakon vijesti da je njihov dobroćudni susjed završio iza rešetaka zbog sumnje da je sudjelovao u pljački 3 milijuna dolara vrijednih dragulja u Veneciji.

“To vam je jedan miran obiteljski čovjek koji stalno nešto radi. Ima taj obrt za elektrotehničke usluge i, koliko znam, taj posao mu dobro ide. Žena mu je radila u pošti, no prije par godina proglašena je viškom pa je dobila neku otpremninu”, ispričala je susjeda uhićenog Grbavca za Jutarnji list.

Grbavec je godinama radio u MORH-u kao vezist, a bio je raspoređen po vojarnama u Samoboru i Karlovcu.

Istražiteljima još nije posve jasno je li se Grbavec s njim upustio u ovu opasnu avanturu jer nije znao da će se pljačkati dragulji katarskog šeika iz Duždeve palače ili mu je jako trebao novac.

Dragulje ukrali tek iz trećeg pokušaja

Petorica pljačkaša su se najprije namjeravali domoći dragulja tako što su pokušali nasilno otvoriti vitrinu s dragocjenostima, no u tome ih je spriječio zaštitar koji je skupinu posjetitelja odvojio od izložbenih vitrina. U drugom pokušaju provale skupinu pljačkaša su omeli posjetitelji, a u svojem naumu uspjeli su tek iz trećeg pokušaja, doznaje se na sudu.
Vijesti.hr
Foto: Screenshot/YouTube

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari