Uhićen zamjenik općinskog državnog odvjetnika: ‘U šoku je. Imao je ulogu na drugoj strani…’

Ilustracija (Dubravka Petric/PIXSELL)

USKOK ga tereti da je uzeo mito kako bi odbacio kaznenu prijavu protiv Tomislava Sablje

Dugogodišnji zamjenik zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika Ferhat Čančar uhićen je zbog sumnji da je primio mito.

USKOK ga tereti da je uzeo mito kako bi odbacio kaznenu prijavu protiv Tomislava Sablje, nedavno uhićenog u zajedničkoj akciji “Tebra” hrvatske i bosanskohercegovačke policije.

“Vrlo ružna životna situacija”

Da je uzeo tri tisuće eura u zamjenu za odbacivanje kaznene prijave, USKOK tereti zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu – Ferhata Čančara.

“On je u užasnom šoku. Do jučer je bio osoba koja je imala određenu ulogu na drugoj strani. Sad se našao u poziciji gdje je on onaj kakvi su bili klijenti koje je on ispitivao, tako da je to vrlo ružna životna situacija”, rekao je odvjetnik Ferhata Čančara Mate Matić.

Sumnjiči ga se da je mito uzeo od Vuletića i Sablje

Čančara Uskok sumnjiči, (kako neslužbeno doznajemo), da je mito uzeo od dvojca policiji poznatog iz akcije Tebra – Đorđa Vuletića i Tomislava Sablje. Vuletić je navodno platio tužitelju da ne podigne kaznenu prijavu protiv Sablje.

“Okolnosti koje su nesporne on je priznao, ali to nije priznanje kaznenog dijela. Dakle, on je porekao kazneno djelo. Sudit će se na temelju dokaza a ne na temelju njegove priče”, kaže Matić.

Podsjetimo, u velikoj policijskoj akciji Tebra više je uhićenih zbog sumnje za krijumčarenje marihuane i palež auta, među njima i Vuletić i Sabljo. Ali odvjetnici tvrde da ta akcija nema veze s optužbama za mito u kojima Uskok sumnjiči i četvrtu osobu za posredovanje.

“On se ne smatra krivim. Nije se izjasnio nikako s obzirom da se branio šutnjom za sada, ali kategorički poriče bilo kakvu vezu s ovim događajem. Pušten je sinoć kao i drugi osumnjičenik, u kasnim satima”, kaže odvjetnik osumnjičenika za posredovanje Rafael Krešić.

Čančar je suspendiran

Ni navodnom posredniku ni tužitelju nije određen pritvor. Za Čančara nema straha od ponavljanja dijela budući da je – suspendiran. “Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske donio je, na temelju članka 97. stavka 1. i 3. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, odluku o privremenom udaljenju zamjenika općinskog državnog odvjetnika od obnašanja te dužnosti”, poručuju iz DORH-a.

Ako mu se krivnja dokaže, prijeti mu od jedne do deset godina zatvora.
Irena Pirjać

Više u VIDEOPRILOGU: