SNIMAK LOŠE KVALITETE

Vještak otkrio što je potrebno da bi se utvrdio identitet na snimkama gdje se Matej Periš navodno spušta prema Savi

‘U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimci uključimo antropološko vještačenje’, tvrdi vještak

Na posljednjoj snimci do koje je došla policija, a na kojoj je navodno nestali Matej Periš, vidi se silueta muškarca koji se spušta prema Savi, a prema riječima vještaka Nikole Dragovića za utvrđivanje identiteta osobe potrebno je 30 dana.

“Snimka koju sam pogledao napravljena je s oko sto metara udaljenosti i lošije je kvalitete. Kako bi sa sigurnošću mogao zaključiti da je u ovom slučaju riječ o Mateju Perišu morao bih usporediti snimku njegovog hoda ili trčanja od prije šest mjeseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može prepoznati jer je to njegovo dijete”, rekao je vještak za Telegraf.rs.

Prema Dragovićevim riječima, snimke skinute s kamera uvijek se mogu izoštravati kako bi se dobila što bolja slika i tajna je u količini piksela.

“Kada je riječ o dokazima koji se vještače iz video zapisa na svaki detalj se obraća pažnja. I još je zahtjevnije to što je riječ o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. I ako se na snimku točno ne može zaključiti šta se dogodilo s nekom osobom to se na osnovu nekih detalja može zaključiti”,  pojašnjava Dragović.

Vještak tvrdi da bi za vještačenje snimaka na kojima se vidi muškarac koji silazi prema Savi i kako bi se utvrdio njegov identitet trebalo okvirno 30 dana.

“U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimku uključimo antropološko vještačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo da li je osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180” dodaje Dragović.

Nenad Periš, otac nestalog Mateje Periša rekao je za Telegraf.rs da i dalje gaji nadu da će se kući vrati sa živim sinom.

“Šta vam mogu reći nego da mi je teškom kao i svakom roditelju. Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svjestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smijem niti želim, zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji suosjećaju i mole”, rekao je Matejev otac, a prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari