Vozač koji je skrivio tešku nesreću se kaje: ‘On i njegova obitelj su se ispričali – ali im prijete’

Foto: Pixsell

Osim toga, njegov odvjetnik je kazao kako je cijela njegova obitelj izložena neprimjerenim porukama i komentarima

Iako je od strašne nesreće koju je, prošlog četvrtka oko 12.50 sati, na naplatnim kućicama kod Svete Helene izazvao 35-godišnji Čakovčanec prošlo gotovo tjedan dana, još uvijek se uvelike raspravlja o razlozima koji su je prouzročili, kao i događajima koji su joj prethodili.

Osumnjičenom je u ponedjeljak određen jednomjesečni istražni zatvor, dok je policija podnijela kaznenu prijavu, jer, osim što se kretao brzinom znatno većom od dopuštene, vozač je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem droge i lijekova. S obzirom na stravične slike koje su se mogle vidjeti u snimci s nadzorne kamere uistinu je pravo čudo da u nesreći nije bilo poginulih, iako su svo troje članova obitelji iz Škode koja se zaustavljala kod naplatnih kućica teško ozlijeđeni.

Srećom, informacije iz zagrebačkih bolnica u koje su smješteni govore da su izvan životne opasnosti i da se njihovo stanje stabilizira.

Odvjetnik Marino Hrain iz Varaždina koji je preuzeo obranu osumnjičenog Čakovčanca očekuje da se utvrde sve okolnosti i točni razlozi nastanka nesreće.

“Istražne radnje se provode, ali neovisno o njihovim rezultatima moj branjenik se iskreno kaje i duboko žali zbog događaja. Potresen je prouzročenim posljedicama i odmah nakon prvotnog šoka, u dva dana kad je bio kod kuće prije nego što mu je određen istražni zatvor, uputio je pismo isprike i žaljenja članovima ozlijeđene obitelji. Jednako tako i cijela njegova obitelj potresena je ovim događajem i sve njihove misli usmjerene su na što brži oporavak ozlijeđenih”, kaže odvjetnik.

Novinari eMedjimurja pitali su ga kako komentira nalaze koji upućuju na to da je vozač bio pod utjecajem koktela droge i lijekova te kakva će biti strategija obrane.

“Ne mogu otkrivati detalje samog postupka, niti govoriti o načinu obrane. Jednako tako nisam u poziciji komentirati preliminarne nalaze vještačenja, ali očekujem da će vještačenja koje će se provesti tijekom postupka pokazati je li bio pod utjecajem nedozvoljenih supstanci i pomoći da se utvrde točni razlozi nastanka nesreće”, kazao je Hrain.

Pojavila su se i nagađanja o obiteljskoj svađi koja je prethodila odlasku prema Zagrebu, a pisalo se i o tome da je otac vozača nakon nesreće iz vozila pokušao uzeti stvari bez dozvole službenih osoba?

“Puno je medijskih špekulacija, ali ovo što ste naveli ne odgovara istini. Poznato je da se moj branjenik protekla dva mjeseca liječio na Rabu. Tamo je otišao svojevoljno i uz potporu obitelji koja mu je davala punu podršku u liječenju. On se sam želio maknuti iz sredine u kojoj su njegovi problemi nastali. Nakon nesreće javio se ocu koji je na mjesto događaja stigao kad se provodio očevid. Niti je mogao, niti htio uzimati bilo što iz vozila, u kojem su, uostalom, bile samo osobne stvari”, kazao je odvjetnik.

Prema odvjetnikovim riječima, osim osumnjičenog i cijela njegova obitelj prima brojne neprimjerene poruke.

“Ovih dana cijela obitelj putem društvenih mreža i portala izložena je velikom broju neprimjerenih poruka i komentara. Pojedinci upućuju i otvorene prijetnje te svojim istupima potiču na mržnju”, upozorava Hrain, piše eMedjimurje.

​Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osudili su neprimjerena prozivanja liječnika obiteljske medicine.

“Želimo podsjetiti kako je KoHOM na e-savjetovanju o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama davao svoje primjedbe upravo na prijavu promjene zdravstvenog stanja pacijenta. U uređenim državama liječnici obiteljske medicine nisu stavljeni u poziciju ‘policajaca’ prema svojim pacijentima već se bave medicinom, a odnos s bolesnicima temelje na povjerenju i liječničkoj tajni”, navodi se u priopćenju.

Smatraju da bi svaki pojedinac trebao imati razvijenu osobnu odgovornost pa onda niti jedan liječnik, a ne samo liječnici obiteljske medicine, ne bi bio doveden u situaciju da raznim institucijama prijavljuje svoje pacijente.

“Umjesto što se energija troši na prozivanje liječnika obiteljske medicine kako su oni odgovorni za svakog vozača na cesti, pozivamo sve kolege liječnike, medije i državne institucije da se uključe u edukaciju građana. Zajedno pridonesimo razvijanju svijesti o osobnoj odgovornosti, dok je na državi pronaći druge mehanizme kontrole nad onima koji se uporno ne pridržavaju zakona, a koji neće uključivati liječnike i na taj način ih dovoditi u situaciju da narušavaju povjerljiv odnos liječnik – pacijent koji je temelj našeg rada”, poručili su iz KoHOM-a.
eMedjimurje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari