VOZAČI, OPREZ! Do nedjelje pojačani nadzor prometa na cestama

Foto: mup.hr

Nadzor prometa bit će usmjeren na prometne prekršaje povezane s teškim prometnim nesrećama, prije svega nepropisnu i neprilagođenu brzina te vožnju pod utjecajem alkohola i droga

U cilju povećanja ukupne sigurnosti prometa na cestama, smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama te u cilju prevencije činjenja prometnih prekršaja, prometna policija će tijekom 10., 11. i 12. ožujka (petak, subota i nedjelja) na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirati promet na cestama.

Nadzor prometa bit će usmjeren na prometne prekršaje povezane s teškim prometnim nesrećama, kao što su: nepropisna i neprilagođena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje i nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno korištenje mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilu, tehnička ispravnost vozila, ali i sve druge prekršaje kojima se ugrožava sigurnost prometa.

Podsjećamo, tijekom prva dva mjeseca ove godine na prometnicama na području Policijske uprave primorsko-goranske nažalost smrtno je stradalo pet osoba, a riječ je o tri vozača osobnih vozila i dva pješaka, što predstavlja povećanje od 150% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su u prometu smrtno stradale dvije osobe.

U istom razdoblju ukupan broj prometnih nesreća smanjen je za 9,6%, dok je broj lakše i teže ozlijeđenih osoba gotovo jednak broju ozlijeđenih u siječnju i veljači prošle godine.

Iz analize prometnih nesreća proizlazi da se najteže prometne nesreće događaju zbog grubog kršenja prometnih pravila, a i dalje su glavni uzročnici smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropuštanje prednosti prolaza pješacima te greške i propusti pješaka.

Stoga sve sudionike u prometu molimo da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa kako bi svojim odgovornim i savjesnim ponašanjem pridonijeli ne samo svojoj već i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari