WEB KRIMINAL Ucjenjivači poharali internet, MUP upozorava: ‘Ne otvarajte sumnjive mailove!’

MUP je izdao javno upozorenje u kojem savjetuje građane da ne otvaraju sumnjive mailove zbog mogućnosti ucjene i iznuđivanja novca

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ministarstvo unutarnjih poslova RH izdalo je javno upozorenje građanima o internetskim prijevarama koje su sve češće u posljednjih nekoliko dana, a u kojima se korisnika ucjenjuje i iznuđuje od njega novac.

“U posljednjih nekoliko dana uočena je pojava većeg broja prijava građana koji putem e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte kao i računalo kompromitirano te da je počinitelj na taj način pribavio pristupnu korisničku lozinku koju navodi u poruci. Lozinka može biti točna, ali i ne mora, ili se radi o staroj lozinki koju korisnik više ne koristi.

Nadalje, počinitelj u svojoj poruci navodi kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posjed eksplicitnog sadržaja žrtve dok je ista navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja.

Na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja počinitelj vrši ucjenu prema žrtvi uz prijetnju da će ukoliko žrtva ne uplati određeni iznos na počiniteljev bitcoin račun sav kompromitirajući sadržaj poslati žrtvinim Facebook / Messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte i dr.

Svim korisnicima e-pošte preporuča se:

– ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe

– biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj

– provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja

– ažurirati svoje pristupne lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis

– izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima

– instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave.

O navedenim vrstama prijevara oglasio se i nacionalni CERT (nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj) čiju objava se može pronaći na linku https://www.cert.hr/upozorenje-lazne-ucjenjivacke-scam-poruke/.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari