KASNO JE SHVATIO...

ZA NE POVJEROVATI! Policiji u Rijeci obratio se Talijan od kojeg je Riječanka (47) “izmuzla” desetke tisuća kuna! I to nije sve…

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Policija podsjeća,  nema nikakvog razloga da bi neka nepoznata osoba poklonila vam bilo kakav novac, stoga građani na vjerujte obećanjima o besplatnoj pomoći – još manje o lakšoj zaradi!

Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka kazneno su prijavili 47-godišnju hrvatsku državljanku pod sumnjom u počinjenje kaznenog djela prijevare.

“Naime, sumnjiči se da je tijekom prošle i ove godine obećala 58-godišnjem talijanskom državljaninu pomoći pri izdavanju određenih dokumenata u hrvatskim institucijama, za njega i člana njegove obitelji, te je za tu uslugu u više navrata od oštećenika uzimala novac. 

Iako ju je usputno poznavao, 58-godišnjak je povjerovao njezinim obećanjima, a kako do danas navedene dokumente nije ishodio, niti mu je osumnjičena vratila novac, shvatio je da ga je obmanula i prevarila s ciljem ostvarenja protupravne materijalne koristi. Tako ga je oštetila u vrijednosti 59 000 kuna.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Osumnjičena 47-godišnjakinja je završetkom kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu.

VIDEO DANA:

Uz navedeno, 58-godišnji Talijan je i oštećen kaznenim djelom računalne prijevare pa je u tijeku potraga za nepoznatom osobom s kojom je komunicirao putem interneta od studenoga 2021. pa do ožujka ove godine, a koja mu je obećala nasljedstvo od 480 000 eura.

Usputno je tražila da joj uplati mnogo manji novčani iznos za administratitivne troškove obrade nasljedstva. Vjerujući lažnim porukama, 58-godišnjak je u nekoliko navrata uplatio na različite inozemne bankovne račune novčani iznos od 45 tisuća kuna. Osim toga je u komunikaciji toj nepoznatoj osobi ustupio svoje osobne podatke,  kao i podatke svog bankovnog računa. Nakon što ga je nepoznata osoba nagovarala na daljnje uplate tek je tada shvatio da je prevaren.

“Opisani događaji pokazuju koliko je rizično upustiti se u poslovne dogovore s nepoznatim osobama, a još više ustupati im svoje osobne podatke ili uplaćivati novac na neprovjerene račune. S ciljem sprječavanja ovakve vrste kriminaliteta i ovom prilikom pozivamo građane na oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama i u poslovanju putem interneta. Osobito treba biti pažljiv u dijeljenju svojih osobnih podataka i bankovnih računa jer time prevarantima olakšavate počinjenje kaznenih djela, odnosno nanošenje materijalne i moguće druge štete.

Podsjećamo,  nema nikakvog razloga da bi neka nepoznata osoba poklonila vam bilo kakav novac, stoga građani na vjerujte obećanjima o besplatnoj pomoći još manje o lakšoj zaradi!”, poručuju iz policije.

Internetske prijevare su sve češće, a savjete kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke možete vidjeti na MUP TV  YouTube kanalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari