Zašto je ubojica majke i oca bio na slobodi? ‘Iako je bolestan, morao je biti pušten’

Je li se smrt 71-godišnjaka, kojeg je ubio njegov psihički bolesni sin, mogla spriječiti?

41-godišnjak je ubio oca u istom stanu u kojem je 1997. ubio i majku. Zadavio ju je, izmasakrirao, a potom njezino tijelo sakrio u ostavu. Njezin leš nađen je nakon pet dana, a forenzičari su na njemu izbrojili 28 ubodnih rana.

Nakon ubojstva majke 41-godišnjak je na prisilnom liječenju, prema vlastitom priznanju, proveo 20 godina, o čemu je pisao na Facebooku.

O ubojstvu majke posljednji je put pisao 28. kolovoza, pet dana prije no što je na gotovo identičan način ubio oca. Iz postova koje je objavljivao može se zaključiti da je riječ o osobi koja ima ozbiljnih psihičkih problema pa je pitanje na temelju čega je procijenjeno da se on može pustiti na slobodu.

Prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, prisilni smještaj neubrojive osobe u psihijatrijskoj ustanovi može trajati najdulje do isteka najviše propisane kazne za počinjeno djelo. Nakon isteka tog roka neubrojiva osoba po sili zakona mora biti puštena na slobodu, a to se očito dogodilo i u slučaju 41-godišnjaka.

“Ta bi se odredba trebala mijenjati iako je ona u zakon ušla iz dobrih namjera. Naime, u prijašnjim zakonima nije bilo takve odredbe pa je netko tko je prisilno smješten u psihijatrijsku ustanovu u njoj mogao ostati godinama, jer se nije propitkivala opravdanost toga”, pojašnjava psihijatar dr. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, za Večernji list.

Objašnjava da o tome je li netko bio ubrojiv kada je počinio kazneno djelo odlučuje sud, i to na temelju vještačenja koje provodi ovlašteni vještak, a vještak sudu preporučuje i kako da postupi.

“Preporuku vještaka sud može prihvatiti ili ne. Ako je riječ o osobi koja je opasna za okolinu, ona obično bude hospitalizirana na forenzičkom odjelu. Ako je minimalno opasna za okolinu, onda joj se može izreći mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi”, kaže dr. Jukić. Dodaje i da je danas općenito u porastu broj forenzičkih bolesnika jer liječenja kraće traju, a zbog zaštite ljudskih prava nitko se ne može protiv svoje volje zatvoriti i liječiti, piše Večernji list.

Vijesti.hr
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Facebook

VIDEO DANA: