PUTOVALI SU SATIMA, PRIPREMALI SE TJEDNIMA

Video | Zašto jednostavno ne mogu samo navijati? U Atenu su došli napraviti kaos:’Njima je to normalan način ponašanja’

Teško je ući u glave onih koji putuju tisućama kilometara samo da bi se potukli, a sve pod krinkom podrške nogometnom klubu za čiju utakmicu ne mogu ni kupiti karte. Nogometni huligani svoju reputaciju zarađuju nasilnim pohodima po europskim gradovima. Oni ne istupaju u medijima, njihova ponašanja proučavaju sociolozi, njihovi incidenti šokiraju javnost, a mnogima se bavi policija koja u Grčkoj, jasno je, nije obavila svoj posao. Pitate se zašto neki nogometni navijači jednostavno ne mogu samo navijati. Odgovore je pokušao pronaći Direktov reporter Borko Brunović

Pod visokim osiguranjem, sakrivenih lica, uhićeni huligani dovedeni su pred tužiteljstvo. Unatoč jakim sigurnosnim mjerama, bijesni Atenjani uspjeli su im poslati poruku. U mučnoj atmosferi linča, nisu se birale riječi..
J**** Hrvatsku! Životinje! Glupani! Skrivajte lica, skrivajte! Životinje! Ubojice, fašisti…. Kreteni, magarci, sram vas bilo.

Tko je zadao smrtnu ranu, Hrvat ili Grk još se istražuje, no jasno je da su zagrebački huligani u Atenu došli napraviti kaos. Putovali su satima, pripremali se tjednima. Za grupu je to bio način da proslavi ime u navijačkom svijetu, kažu oni koji prate ovakve navijačku scenu.

“To je jedan navijački ritual. Vi kao u ratu idete ili osvajati tuđi teritorij ili branite svoj teritorij. To je najviše u navijačkom svijetu što se može dogoditi da osvojite tuđi grad i oni su išli tamo s ciljem naravno ne samo da gledaju utakmicu nego i da se potuku”, kaže nam Marin Galić s Fakulteta političkih znanosti.

No pređena je crvena crta i ugašen je život. Za najmlađe ultrase sukob je možda bio inicijacija zbog koje bi sada mogli dugo trunuti u zatvoru..

“Navijači imaju svoju karijeru koja se može otprilike usporediti sa sportskom karijerom. Znači vi niste navijač cijeli život, jeste, ali onaj baš aktivni se u principu od neke petnaeste do tridesete. Njima je to normalni način ponašanja, oni za drugo u principu ne znaju niti ne smatraju da oni rade nešto posebno krivo”, ističe Galić.

U svijetu u kojem vlada zakon šutnje, BBB su se jutros na Facebooku oglasili tek jednom fotografijom kojom poručuju da kao skupina ne koriste noževe. No, i bez noževa prati ih loš glas još od devedesetih.
Sve je počelo neredima u Bergamu, nastavilo se 94. divljanjem u Auxerreau, zbog čega je Dinamo bio izbačen iz Europe. 2000.-te operirali su i po centru Milana, a prije koju godini i u Češkoj. Tamo gdje oni najekstremniji prođu, trava više ne raste. U navijačkom svijetu postoje kodeksi, no pitanje je poštuju li se čvrsto kao nekad.

“Mislim da BBB-ima fali, oni su cijenjena skupina u Europi, jako su brojni, nekad su bili puno organiziraniji, ali mislim da im fali jedan autoritet u svemu tome koji bi možda prevenirao da se ovakve stvari događaju, ali isto tako moram reći da Grci zaista nisu cvijeće, imaju svojih probleme i zadnji koji mogu dijeliti lekcije nama to su oni”, smatra Dea Redžić, novinarka Večernjeg lista.

Odnosi navijačkih skupina vrlo su složeni. BBB su bliski s navijačima Panathinaikosa koji pak mrze navijače AEK-a. Skupine se dijele se po ideologiji, ali i po principu – neprijatelj mog neprijatelja, moj je prijatelj. Zavade se u tom svijetu ne praštaju, pa sljedeći tjedan treba biti spreman.

” Jer sam siguran da će navijači AEK-a pokušati se osvetiti jer ovo je u navijačkom svijetu najveće poniženje koje se može dogoditi da ti protivnička grupa dođe u zonu njihovog stadiona, očigledno ih istuče, nažalost pogine njihov kolega i oni će sigurno pokušati napraviti nešto slično u Zagrebu”, kaže nam Krešimir Antolić, bivši član Uprave GNK Dinamo

S huliganskim planovima sve je moguće pa bi vruće moglo biti već sutra i u Splitu gdje na Poljudu gostuje PAOK čiji su navijači saveznici Partizanovih Grobara. I njima je zabranjen dolazak,no, policija se svejedno priprema na sve scenarije.

“Ne očekujemo da se ponove scene iz Atene i učinit ćemo sve da se scene iz Atene ne ponove. Ja ne znam u odnosu na što bi bila odmazda u Splitu ali svakako da smo dodatno oprezni kod svakog incidenta koji uzrokuje nekakve povišene tenzije”, ističe Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko–dalmatinske.

Rat nogometnih huligana je eskalirao, ubojstvo je bilo fitilj koji je zapalio navijačke strasti. Društvene mreže gore od prijetnji – pred policijom je u sljedećim utakmicama velik posao, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari