Zbog nelegalnog odlaganja otpada na području Križišća i Soboli kazneno prijavljena šestorica osumnjičenika

Policija je osumnjičenike kazneno prijavila za počinjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj u Rijeci danas je održana konferencija za medije u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja nad šestoricom hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela iz domene ugrožavanja okoliša otpadom.

Na Konferenciji su sudjelovali voditelj Službe Općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske Robert Tomac, koordinatorica Područnog ureda Rijeka Državnog inspektorata Marija Vukelić i voditeljica Službe inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Jadranka Krstelj, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan-Polić, kao i gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić.

Voditelj Tomac u uvodnom dijelu je izvijestio o kriminalističkom istraživanju nad šest osoba, starosti od 27 do 67 godina, koje se provelo uz suradnju Službe općeg kriminaliteta s policijskim službenicima II policijske postaje Rijeka i u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom.

Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno kako su dvojica od navedenih osoba protivno propisima u skladištu u Rijeci smjestili 130 metalnih bačvi ispunjenih opasnom tvari (kalcijev karbid karabit). Nadalje su angažirali 27-godišnjaka, kao i tvrtku sa sjedištem u Rijeci, kako bi predmetni opasni otpad odvezli i odbacili, premda su znali da isti ne posjeduju potrebne dozvole za otkup, prijevoz i rukovanje opasnim tvarima.

Osumnjičenici su tako u rujnu i listopadu ove godine 70 metalnih bačvi ispunjenih opasnim tvarima odbacili u predjelu šljunčare u blizini državne ceste u mjestu Soboli, dok su 60 metalnih bačvi odbacili u predjelu šljunčare na cesti Križišće-Plase.

Počinjenjem kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom ostvarili su materijalnu korist u vrijednosti četiri tisuće kuna.

Po završetku istraživanja, šestorica osumnjičenika su kazneno prijavljeni za počinjenje navedenog kaznenog djela. Od njih šest, dvojica se još uvijek nalaze u bijegu te policija intenzivno traga za njima i poduzima sve potrebne mjere kako bi se uhitili. Četvorica osumnjičenika su uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku.

Koordinatorica Područnog ureda Rijeka Državnog inspektorata Marija Vukelić naglasila je da su od samog početka istraživanja zajedno s policijom surađivali, a s ciljem otkrivanja počinitelja i sankcioniranja u skladu sa zakonskom regulativom. Voditeljica Jadranka Krstelj objasnila je o kojoj je odloženoj tvari riječ, odnosno, da se sumnja na kalcijev karbid čije nepravilno odlaganje uzrokuje opasnost za zdravlje ljudi i ugrožavanje okoliša.

U nastavku su načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan-Polić i gradonačelnik Grada Kraljevice- Dalibor Čandrlić upoznali javnost o novčanim iznosima kojima su, sukladno važećim zakonskim propisima, morali propisno zbrinuti predmetni otpad.

Zbog samo četiri tisuće kuna kuna, koliko je naručitelj protuzakonitog odlaganja otpada ukupno isplatio izvršiteljima, Općina Čavle je za zbrinjavanje izdvojila 216.000 kuna, a Grad Kraljevica 170.000 kuna.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Načelnica Cvitan-Polić je pritom naglasila da su počinitelji otkriveni zahvaljujući video nadzoru za koji je Općina Čavle u prethodnih nekoliko godina uložila značajna sredstva upravo zbog ovakvih i sličnih događaja koji su evidentirani na području njihove općine.

Pohvalivši sve sudionike istraživanja koje je rezultiralo otkrivanjem počinitelja, dodala je kako je Općina Čavle morala rebalansom proračuna iznaći novčana sredstva za rješavanje ove neplanirane aktivnosti, stoga će u nastavku svim pravnim sredstvima pokušati od istih naplatiti materijalnu odštetu.

Vjeruje kako su rezultati ovog istraživanja pouka svim eventualnim budućim počiniteljima da ovakva djela neće proći bez sankcija.

Gradonačelnik Čandrlić je također istaknuo kako je Grad Kraljevica u kratkom roku morao pronaći velika novčana sredstva za zbrinjavanje predmetnog otpada, a što su prema važećoj zakonskoj regulativi u obvezi kao jedinica lokalne samouprave. Zahvalivši na izvrsnoj suradnji svih dionika ovog istraživanja, na kraju izlaganja gradonačelnik Čandrlić je izrazio i nadu u skorašnje rješavanje problema plaćanja zbrinjavanja opasnog otpada na državnoj razini, odnosno, na mijenjanje važeće zakonske regulative.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari