PROBLEM NASILJA

ZLOSTAVLJANJE U KAŠTELIMA Jednog od napadača našli premlaćenog ispred kuće. Što kažu psiholozi o razvoju situacije?

Screenshot video

Osuđeni mladići mislili su da su jači u grupi, a hoće li im se suditi uopće, ili individualno – ostaje nam za vidjeti

Slučaj premlaćenog mladića iz Kaštela cijelu je Hrvatsku digao na noge. Naime, nekolicina adolescenata napala su 19-godišnjaka s posebnim potrebama – udarali su ga, psihički zlostavljali, prijetili mu, a da stvar bude još bizarnija, cijelu “situaciju” su i snimili.

Snimka je, očekivano, završila na društvenim mrežama. Jednog od napadača su našli premlaćenog ispred kuće nakon što je snimka postala viralna, ostali su uhvaćeni, a zlostavljani mladić i dalje je u šoku – i to zbog 200 kuna s kojim su ga prvo počastili, a onda ucjenjivali s “kamatama”.

Valja napomenuti kako su u međuvremenu osnovane brojne grupe podrške na društvenim mrežama koje osuđuju bilo kakvu vrstu nasilja. O cijelom slučaju odlučili smo tražiti stručno mišljenje, koje su za RTL dali iz splitske Psihološke prakse Hera.

Veća stopa nasilja među mladima u Hrvatskoj

Na naše pitanje “Je li porastao broj slučaja maltretiranja, psihičkog i fizičkog zlostavljanja među mladima u Hrvatskoj i koji grad/županija u tome predvodi?”, odgovorili su:

Prisutan je porast nasilja i poremećaja ponašanja kod adolescenata. Visok je postotak u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uvijek je bilo nasilja kroz povijest, ali ipak ostavlja se dojam da je vršnjaško nasilje u porastu. Poznata je i činjenica da udruživanje u grupu smanjuje individualnu odgovornost što onda dovodi da se grupa iskaljuje na pojedincu. Ovaj fenomen imamo u svim područjima tako i kod adolescenata čiji identitet se još formira”, pa su dodali:

“Moramo i uzeti u obzir socijalnu patologiju gdje društvo samo producira socijalnu patologiju. Tako da je porast nasilja i rezultat dinamike na višim društvenim razinama prema sociologu Emile Durkheimu”.

Zavadlav je u Splitu kao žrtveno janje

Oblik nasilja koji je velik problem u Hrvatskoj, a pogotovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji mnogima je ‘ostavio upitnik nad glavom’: “Kako će neki podržavati Zavadlava, pisati mu pisma i o njemu “trubiti” mjesecima i godinama, a mladog Kaštelanina će već sutra svi zaboraviti?”

Na to su iz Psihološke prakse Hera dali kratak odgovor u kojem objašnjavaju:

“Javnost je osudila dilere jer droga uništava zdravlje kod slučaja Zavladav. Mnogobrojne su obitelji koje se nose s teškim problemima ovisnosti djece i mladih i ostali se boje za svoju djecu”, poručili su.

Njihov odgovor potvrđuje činjenica da su mnogi u Splitu “odahnuli” nakon postupka Filipa Zavadlava koji je ispao, u cijeloj priči, po mnogima žrtveno janje, spasivši brojne sugrađanine od pakla kamatarenja, ubojstva, dugova

Hoće li momci snositi posljedice?

Za kraj su nam i odgovorili kako bi se trebalo postupiti s mladićima koji su počinili ovaj zločin:

“Momci, uključeni u nasilje, trebali bi biti uključeni u tretman i snositi posljedice i odgovornost za nanošenje ozljeda i iživljavanje nad slabijim. Pravna država treba odraditi svoj dio da zaštiti osobe koje su izlozene nasilju”.

Izgleda da je problem nasilja među mladima sve veći u Hrvatskoj, a kako će se cijeli ovaj slučaj, i svaki sljedeći, riješiti, prepustit ćemo državi uz napomenu da, očekivano, dvojica osuđenih mladića imaju očeve u službi za sigurnost Hrvatske.

Pia Himski/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari