NAKON SASLUŠANJA

Župan Dekanić i još četvero idu u istražni zatvor na mjesec dana

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

‘Predugo traje ta priča, više od godinu dana. On je na nekakav način dočekao da se ova priča raspelete. Na tijelima progona je dalje da vidimo kako će se okončati ovo. Odluku da ide u pritvor primio je smireno. Prevelik je bio pritisak, očekivali smo ovako nešto’, rekao je Davor Ćavar, odvjetnik župana Dekanića

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ostaje u istražnom zatvoru mjesec dana, potvrdio je Darko Dodig, tužitelj Uskoka nakon saslušanja. Osim njega, u istražnom zatvoru ostaje dvoje policajca i dvoje civila. Uskok nije tražio pritvor za policajku zbog zdravstvenog stanja. Detalje nisu otkrivali, no doznaje se da je razlog taj što je trudna.

“Danas je sudac istrage na prijedlog Uskoka odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv pet osoba zbog opasnosti zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Među tim osobama je i župan Damir Dekanić. Sud je prihvatio naše argumente da se ovdje radi o, prije svega, osnovnoj sumnji na počinjenje kaznenog djela za koje se terete rješenjem o provođenju istrage, ali isto tako da postoji ozbiljna i realna opasnost nezakonitih utjecaja na brojne svjedoke koje smo ispitali u prethodnom postupku. Iz tih razloga sud je odredio jednomjesečni istražni zatvor” rekao je Darko Dodig, tužitelj Uskoka nakon saslušanja.

Na pitanje zašto je toliko dugo trajala istraga, Dodig je odgovorio:

“Za ovo vrijeme smo prikupljali brojne dokaze. Između ostalog, provedeno je i prometno tehničko vještačenje koje je trajalo neko vrijeme jer se radi o sofisticiranom automobilu. Osim tih nekoliko svjedoka očevidaca, ukupno je 20-ak svjedoka koji nešto znaju o ovom događaju i doista se zaključak o kaznenoj odgovornosti neke osobe izvesti samo na temelju očevidaca jer nije pitanje samo tko je upravljao vozilom. Ovdje se radi i o kaznenoj odgovornosti i drugih osoba. A osobito, kada govorimo o policijskim službenicima to su vrlo složene i komplicirane stvari. Naravno da uvijek može brže i bolje, ali mislim da kvaliteta uvijek ima prednost nad kvantitetom”

Dodig je poručio da ne može odgovoriti hoće li biti proširenja istrage, a Davor Ćavar, odvjetnik Dekanića potvrdo je da se župan aktivno branio.

“Iznosio je svoju branio Uskoku i na današnjem ročištu. Ostao je kod svog prvog iskaza od prvog dana”, rekao je Dekanićev odvjetnik pa nastavio:

“Predugo traje ta priča, više od godinu dana. On je na nekakav način dočekao da se ova priča raspelete. Na tijelima progona je dalje da vidimo kako će se okončati ovo. Odluku da ide u pritvor primio je smireno. Prevelik je bio pritisak, očekivali smo ovako nešto. Istražni zatvor je određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke tako da nakon što se otkloni ta opasnost, dakle nakon što se ispitaju svi svjedoci- on će biti pušten”, rekao je pa dodao da će uložiti žalbu, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari