OČEKIVALI SU VIŠE

Totalni potop Restart koalicije! Komadina: ‘Negdje smo očito pogriješili. Hrvatska je skrenula udesno’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SDP nakon izbora čekaju unutarstranački izbori

Prema nepotpunim rezultatima DIP-a, HDZ osvaja 68 mandata, a Restart koalicija samo 43.

“Jutro je pametnije od večeri. Ovo je teška noć za socijaldemokrate i socijaldemokraciju u Hrvatskoj. Čestitam HDZ-u na rezultatu. Očito se dogodio ulazak HDZ-a u centar, neizlazak birača, Možemo!… Očito je Hrvatska skrenula udesno. Negdje smo sigurno pogriješili kad nismo dobili potporu birača”, rekao je za RTL potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Kako objasniti loš rezultat?

“Jedan dio sigurno jest u tome da je bila manja izlaznost, SDP-u to tradicionalno ne odgovora, no sigurno da je ovo rezultat za zapitati se što smo ponudili, zašto nismo doprli do građana. Izezetno je bitan spoj politika i ljudi, nešto ih je i bilo. Bit će prilike razgovarati nakon što se dojmovi slegnu”, rekla nam je Biljana Borzan.

Na pitanje treba li Bernardić otići, Borzan je odgovorila: “Ja za razliku od naših glavnih političkih oponenata ne volim cipelarenje kad je netko na dnu. Ne natječemo se tko će jače udariti po Davoru Bernardiću. Teško je odgovoriti što će on napraviti, ja se s tim ne bih mogla nositi, podnijela bih ostavku. Vidjet ćemo što će i članovi reći”.

Potpuno razočaranje nakon izlaznih anketa

U stožeru Restart koalicije, prve rezultate izlaznih anketa, prema kojima dobivaju 44 mandata, a HDZ čak 17 više, komentirali su jednom riječju – loše. Prema potpunim izlaznim anketama HDZ dobiva 62 mandata, Restart 43, Domovinski pokret 14, Most 9, Možemo! 8, STRIP+ 3 te HNS 1

Biljana Borzan, kratko je medijima, nakon objave izlaznih anketa, komentirala da bi na mjestu Davora Bernardića podnijela ostavku.

Budućnost Davora Bernardića na čelu SDP-a komentirali su i RTL-ovi izborni analitičari Krešimir Macan i Žarko Puhovski. Na pitanje tko bi ga mogao naslijediti, Macan odgovara: “Mršić kao jedan od kandidata koji bi mogao proći kao njegov nasljednik”.

“Imaju vremema da stvore neku novu osobu, neku mladu ženu. Pokazalo se da je Bernardić Karamarko na ljevici. Bernardić nije čovjek za vodeću poziciju. SDP-ova organizacija se raspala, očito je jedan dio ljudi otišao u Možemo!. I imali su premalo novih lica. Možemo!, to su nova lica”, dodao je Puhovski.

Arsen Bauk smatra da je došlo vrijeme za radikalne promjene u SDP-u.

“Ove izlazne ankete su daleko ispod naših očekivanja i mislim da ćemo svakako izvući pouku iz ovakvog rezultata. Je li vrijeme za neke veće rezove ili intervencije u SDP-u, moći ćemo reći nakon službenih rezultata. Ovo je daleko ispod očekivanja. Vidjet ćemo na kraju kako su se ti glasovi podijelili i nakon toga izvući konzekvence. Uskoro nas čekaju redovni unutarstranački izbori. Vjerujem da je sazrelo vrijeme da se neke stvari u SDP-u radikalno promijene. O tome kako će izgledati SDP nakon izbora, o tome ćemo u jednom krugu članova razgovarati”, rekao je Bauk za RTL.

Što se tiče formiranja parlamentarne većine, Bauk smatra da će “HDZ pokušati što manje od Domovinskog pokreta uzeti u Vladu”. “Njima ne odgovara da imaju jakog partnera”, kazao je.