Kolumna | Ivo Anić o koronavirusu: “Sreća u nesreći”

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, RTL

Neorganiziranost, nespremnost, zabijanje glave u pijesak, ocjene su koje bi mogli dati aktualnoj Vladi i njenim ministrima koji su više zaokupljeni unutarstranačkim izborima nego li gorućim problemima sa kojima ćemo se tek suočiti

Prvo što se tiče štete oko koronavirusa i krize povezane s istim, od ministra Zdravka Marića saznali smo kako je šteta sada već evidentna i kako će je biti još. Prvo je ministar kazao kako je teško davati prognoze i bilo što decidirano reći, jer se trenutačnoj krizi ne nazire kraj, no što se tiče mjera, istaknuo je Marić, radimo ono što trenutno možemo. Onda je ministar prespavao noć i ušli smo u jutro drugo u kojem nam je ministar izjavio kako je zasad teško predvidjeti utjecaj koronavirusa na turizam jer je teško procjeniti dubinu i efekte tog utjecaja, kao i samo trajanje krize, te je dodao kako vjeruje da se naš turizam i s tim može kvalitetno izboriti.

Onda je ministar prespavao još jednu noć i jutro treće znatiželjnoj javnosti obznanio kako na turizam svi stavljamo naglasak, ali i kako turizam nije naša jedina gospodarska grana. Sve su podjednako važne, treće je jutro relevantno dopunio ministar istaknuvši kako su i ostale grane relevantne i doprinose punjenju proračuna.

Efekti sada već dvomjesečne ekonomske krize već su vidljivi u turističkom sektoru, grani koja u ogromnoj mjeri puni proračun, tako da nam ministar i nije otkrio „toplu vodu“ ustvrdivši kako turizam ima dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje, no ako ne dođe do neke značajne eskalacije epidemije naš turizam ima snage i otpornosti da se izbori s tim problemom, iako se masovno otkazuju rezervacije, a početak sezone odgađa se, kao i uskršnji praznici sa kojima je ista tradicionalno započinjala.

Dan treći tako je završio zaključkom kako je zapravo cijela priča pozitivna, jer sve što se događa događa se početkom godine kada se sezona još nije „zavitlala“, da bi svoj optimizam ministar i dodatno pojasnio istaknuvši kako pravi početak turističke sezone očekuje u travnju, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, drugim riječima, stigne se poboljšati.

POVEZANI VIDEO: