KAKO TO, KAKO TO

Kolumna | JARNI NE MOŽE, TURUDIĆ MOŽE Je li navijanje za krivi klub veći grijeh od druženja s optuženicima?

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Robert Jarni navija za krivi klub. Zato je ostao bez posla. Ivan Turudić igra za najbolji klub. Zato Ivana Turudića i dalje čeka posao za koji je bio ‘najbolji kandidat’

Robert Jarni izjavio je prije utakmice Betis – Dinamo da bi navijao za klub u kojem je igrao tri godine, dok u Dinamu nikada nije igrao. Proveo je tamo najljepše godine, emotivno je vezan za njega. HNS je promptno reagirao i dao nogu izborniku reprezentacije U17.

Mnogi će reći “glupa izjava”, neki neće, ali HNS je rekao svoje. Izjavili su da je pravo svakog pojedinca da navija za koga želi pa i protiv hrvatskih klubova u Europi, ali takvo razmišljanje nije poželjno, piše Tajana Gvardiol za Danas.hr/Net.hr.

S druge strane, zadnjih dana otkrili smo da Vlada i većina u Saboru nema nikakav problem da novoizabrani državni odvjetnik Ivan Turudić komunicira s optuženicima, osumnjičenicima, osuđenicima… Samo birajte.

“Navijao” je za prijateljstvo sa Zoranom Mamićem, “navijao” je za prijateljstvo s Josipom Rimac. Opravdanje je uvijek isto: Iako je sudac, nije nikada sudio njima.

“Di si lipa”, “Di si radosti” već se tiska na majicama koje možete obući da budete u trendu. Nakon što su objavljene sporne poruke između njega i Josipe Rimac, Turudić je tvrdio da ih se ne sjeća, da su privatne i kako nitko nema pravo zadirati u njegovu intimu. O konkretnoj poruci, gdje joj navodno govori da neće biti uhićena, tvrdi da on to nije mogao znati.

Ivan Turudić prošao je sigurnosne provjere 2009., 2014. i 2019. godine, naglasio je premijer Andrej Plenković. Zadnja sigurnosna provjera koju je obavio i prošao (bravo za njega) vrijedi do 2024. godine. Danas, Turudić ne mora više nikome polagati račune. Ne samo to, nego više ne mora prolaziti sigurnosnu provjeru.

Susreo se s Mamićem, nije se susreo, a onda ipak je

Predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, podnio je pritužbu protiv novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića zbog povrede kodeksa sudačke etike. Vidjet ćemo kako će se to razviti.

RTL je u četvrtak ekskluzivno objavio razgovor sa Zoranom Šprajcom iz 2015. godine, u kojem Turudić laže da se nije susreo s Mamićem, a iz ureda predsjednika otkriveno je da je samo sat vremena prije bio s njim.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak kako je ta priča završena.

“Nisam to niti gledao, imam malu djecu”, rekao je premijer i dodao kako očekuje do popodneva da se javi netko kome je Turudić brao trešnje kao dječarac, a nije smio. Ponovio je da su se javila četiri čovjeka, a Turudić je bio najbolji izbor.

Zbog mnogo manjih afera, svjetski visokorangirani dužnosnici odlazili su s pozicija. Koji put je motiv bio čisto “hvala doviđenja, ne želim sramotiti struku”. Ali, čini se da se Ivanu Turudiću omililo mjesto. Lipo mu je!

U zaključku vratimo se na početak: koliko god nogomet bio najvažnija sporedna stvar na svijetu, uloga izbornika U17 nije važnija od uloge glavnog državnog odvjetnika jedne demokratske države. I kako je onda moguće da HNS radi upravo ono što bi trebao napraviti državni vrh? Smjenjuje čovjeka jer je rekao krivu stvar.

Turudić je, doduše – za razliku od Jarnija – rekao ono što smo trebali čuti, samo je u Turudićevom slučaju to bila laž, što je i sam na kraju priznao. Jer iako je rekao da se nije susreo s Mamićem, ispostavilo se da ga je napustilo pamćenje (i to osam puta u razgovoru sa Šprajcem).

Što god Turudić učinio, što god rekao, gdje god pogriješio, HDZ mu čuva leđa. I koliko god se na prvu čini da dvojac Jarni i Turudić nemaju poveznicu, čini se da je najbitnije isto – navijati za pravi klub, piše Tajana Gvardiol za Danas.hr/Net.hr.

Stavovi izneseni u tekstu su stavovi autora i ne održavaju nužno stav RTL.hr-a i Riportala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari