KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kako će raskol u SDP-u utjecati na riječku političku scenu?

Pixsell

Pitanje svih pitanja političke scene u Rijeci ovom trenutku glasi: kako će raskol u vrhu SDP-a, koji će se nema sumnje odraziti i na članstvo i na birače, utjecati na razvoj političkih zbivanja u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji?

Piše: Neven Šantić

Premda u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa koalicija predvođena SDP-om u Rijeci i Županiji nije uspijevala dobiti apsolutnu većinu pa su joj bili potrebni postizborni aranžmani, riječ je o još uvijek naznačajnijoj političkoj snazi na ovom području.

Kako god okrenuli, bez SDP-a vlast je u Rijeci i Županiji do sada bila nezamisliva. Posljednja događanja u SDP-u, međutim, pokazuju da ništa nije vječno i da se, kada se nezrela politička djeca zaigraju, karte mogu ponovno izmiješati – na štetu ljevice i SDP-a.

Prije godinu dana SDP je proslavio 30. godišnjicu djelovanja kao socijaldemokratska stranka. U tom je razdoblju prevalio put od politički marginalizirane stranke koja je na izborima 1992 godine jedva preživjela do dolaska na vlast u dva navrata, postavši jednom od dvije najznačajnije stranke u zemlji. Nije sve bilo idealno ni u doba Ivice Račana, uvijek je bilo nesporazuma i suprostavljanja, ali je stranačko vodstvo račanovski strpljivo znalo zbog interesa stranke svih držati na okupu, izbjegavajući isključenja iz stranke i borbu klanova.

No, posljednjih petnaestak godina, praktički od Račanove smrti i dolaska Zorana Milanovića na čelo stranke, unatoč visokom rejtingu, stranka je prolazila permanentne unutrašnje krize.

Nisu to nažalost bile programske krize i sukobi koji su poželjni u svakoj stranci koja promišlja svoju budućnost i želi nešto novo ponuditi svojim biračima. Socijaldemokracija i promišljanje o njenoj aktualnosti u Hrvatskoj su stavljeni u zapećak, kao i unutarstranačka demokracije koja je godinama bila percipirana kao jaka strana SDP-a u usporedbi primjerice s HDZ-om.

Uglavnom su to bile “igre moći” i personalni obračuni suprostavljenih grupacija, milanovićevaca (grbinovaca) i animilanovićevaca koji su se kasnije iskristalizirali kao bernardićevci. Naposljetku je obračun dospio u završnu fazu koja je nekidan kulminirala parlamentarnim raskolom na dvije grupacije a koji će se, nema sumnje, odraziti i na stranku u cjelini. I u konačnici nam dati odgovor na pitanje – koliko su stvarno SDP i njegovi čelnici među biračima jaki kao brend da mogu preživjeti i ovakve potrese unutar stranke.

U Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji djeluju i “grbinovci/milanovićevci” i “bernardićevci” koji su svoje razlike dosad zatomljavali u ime takozvanog višeg interesa.

Prvih je više na Korzu 16, a drugih u Adamićevoj 10.

Međutim, najnoviji slijed događaja ne znači da će trenutno izbiti rat među njima. Štoviše, moguće je očekivati prevladavanje zdravog razuma i djelovanje pod istom kapom da se ne prave problemi na početku djelovanja tek uspostavljenih lokalnih i regionalnih vlasti. Postoji čak i mogućnost da će iz Rijeke krenuti i koncilijarni tonovi potrebe suradnje “službene” i “protjerane/odmetnute” stranačke frakcije u čitavoj Hrvatskoj, pa što donese budućnost.

Ipak, takvo stanje ni rata ni mira neće moći trajati dovijeka.

Kako se budu približavali izbori, a ispostavi se da nije moguć nekakav mirakul, čudesno pomirenje dviju grupacija, postat će bitna stranačka pripadnost, a još više značaj stranačke središnjice koja ima presudni utjecaj na kreiranje stranačkih izbornih lista.

Ispostavi li se u tom trenutku da na izbornim listama neće biti mjesta za svih, te da nije svjedno tko je grbinovac a tko bernardićevac, eto novog mješanja karata u Rijeci.

Rječju, i da ne dođe već sada na riječkoj političkoj sceni do tektonskih poremećaja zbog aktualnih zbivanja u SDP-u, ta atmosfera sigurno će se osjetiti u gradskim i općinskim vijećima te županijskoj skupštini gdje su (i sadašnji i dosadašnji) esdepeovci značajna snaga. I to će postati sve bitnije kako se bude išlo ususret novim izborima.

Može li SDP opstati kao značajan faktor na ovom području? Ima li u njegovim lokalnim strukturama dovoljno mudrih i političkih zrelih doraslih izlasku iz ove krize? Tko će iz ovog raskola unutar SDP-a najviše profitirati? Neke od postojećih grupacija lijevog centra u riječkom Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini ili netko novi?

I – ne na posljednjem mjestu – što će na sve to reći birači? Pitanja se množe a odgovori trenutno ne naziru.

Ipak, sumnjam da će doći do radikalnog okreta većinski ipak lijevo-centristički orijentiranog riječkog i županijskog biračko tijela, ali stranačkog pregrupiranja svakako će biti. Moguće da se na kraju priče koja se zakuhala na zagrebačkom Iblerovom trgu dogodi ono što je desetljećima bila SDP-ova noćna mora i istovremeno nedosanjani vlažni san HDZ-a i desnice na ovom prostoru: da SDP u Rijeci i Županiji uskoro prestane biti ključni već samo jedan od političkih igrača.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views