SAVJETNIK - ŠKOLA U DOBA KORONE

Kolumna | Kako dijete pripremiti za drugačiju školsku godinu? Razgovarali smo s dječjom psihologinjom

Foto: Privatni album

Djeca nas gledaju i slušaju. Često kopiraju naše obrasce suočavanja sa stresom u svakodnevnim situacijama. Iskoristite situaciju, budite im bolji model

Još malo vremena dijeli nas od početka školske godine koja će se zbog pandemije koronavirusa odvijati pod uistinu drugačijiim uvjetima. Još mnogo toga nije poznato,  što naravno kod roditelja stvara dodatni stres, a kako mališane pripremiti za nastavu u drugačijim okolnostima i kako im olakšati uistinu drugačiju školsku godinu razgovarali smo s mr. spec Žanom Pavlović, profesoricom psihologije.

Kako dijete, pričamo o onima mlađima, do 5. razreda, pripremiti za polazak u školu, što bi mi kao roditelji trebali djeci reći i kako ih što bolje pripremiti za malo drugačiju školu? Koliko za djecu polazak u školu može biti pod ovakvim okolnostima stresan i kako im mi kao roditelji sve to možemo olakšati?

Djecu treba pripremiti na početak školske godine u specifičnim uvjetima uz pridržavanje epidemioloških mjera (nošenje maski, održavanje fizičke distance, pranje ruku i dr.) na način kako to ona najbolje razumiju. Pri tome treba koristiti riječi koje su njima poznate i usmjeriti se na odgovorno ponašanje tj. poticanje odgovornosti prema sebi i drugima npr. “ti nosiš masku da zaštitiš mene, a ja nosim masku da zaštitim tebe“. Roditelji bi trebali imati informacije od škola i nadležnih institucija na koji način će izgledati ili barem početi školska godina. Pravovremena informacija prema roditeljima o načinu izvođenja nastave, pruža veću mogućnost prilagodbe djece na specifične uvjete školovanja. Upoznajte ih (ako imate tu informaciju) da će druga djeca i odrasli koje budu susretali u školi imati maske. Predviđanjem budućih događaja, smanjujete njihov stres i  tjeskobu a povećavate osjećaj kontrole nad novom i nepoznatom situacijom.

Video dana: