Kolumna | (KOLUMNA) Bez pudera: Seks ili poljubac?

Što je intimnije, seks ili poljubac? Tema je ovo o kojoj sam razgovarala s poprilično velikim brojem ljudi. Sasvim dovoljnim da saznam kako se mišljenje većine mojih poznanika zapravo razlikuje od onoga koje sam sama stvorila tijekom vremena.

 

Naši prvi poljupci.

Sjećate li se svog prvog poljupca? Postoji realna mogućnost da je bio loš. Ali uvijek ćete ga se sjećati s osmjehom na licu. Niste imali pojma što radite, a ako je i s druge strane također bila osoba koja nije imala pojma što radi, bio je to sudar titana. Moj prvi poljubac dogodio se u romantičnom okruženju školskog WC-a osnovne škole Ivana pl. Zajca. I to vrlo neočekivano. Dakako da je bio loš, ali bio je prvi i bio je moj. Rijetko ga se sjetim, no kad ga se sjetim izmami mi osmjeh.

Prvi seks? Ne izmami osmjeh. Samo smijeh. Sudar titana iz školskog WC-a par godina prije nije bio ni do koljena ovoj kombinaciji neugode i neznanja.

Naši prvi spojevi i prvi poljupci na prvim spojevima.

Prvi spojevi uvijek su nezgodni. Čak i ako vam spoj nije toliko bitan, trudite se ostaviti dobar dojam. Što ćete obući, kako ćete se ponašati, o čemu ćete pričati. U dvadesetima često nabacite neku masku kako bi se prilagodili osobi s kojom jeste.

Voliš art filmove i češku kinematografiju? Naravno da sam pogledala svaki češki film na koji sam naišla. Apsolutno želim da me odvedeš u kino na jedan od takvih, kako bi mogla nepovratno izgubiti sat i pol vremena života samo da ti se svidim.

Slušaš jazz? Ili fado? Ili uživaš u večeri poezije? Da. Da. I da. Molim te, recitiraj mi pjesmu, a ja ću dati sve od sebe da ostanem koncentrirana i ozbiljna. Samo da ti se svidim.

Seks na prvom spoju? Nikako. Nisam kurva. Društvo kaže da muškarci misle loše o curama koje se seksaju na prvom spoju. Trebamo se naći još 3559 puta kako bih odlučila jesi li vrijedan. “Spongeworthy” (znat će oni koji su pratili Seinfelda)

U tridesetima je ploča nešto drugačija.

Voliš art filmove i češku kinematografiju? Ne. Ali ako barataš s „live long and prosper“, “the Ring has awoken, it’s heard its masters call“, “it’s wingardium leviOsa, not leviosAH” i zimom koju donosi Night King imamo puno zajedničkih tema o kojima možemo razgovarati cijelu noć. I dan. I opet noć. Pa budi oprezan ako uopće želiš sa mnom pokretati ovu priču jer mi riječi ne nedostaje.

Slušaš jazz? Ili fado? Ili uživaš u večeri poezije? Otvorena sam za opcije, ali ako mi bude dosadno dižem se i odlazim. Poezija me ne zanima, osim ako je Đoletova, a mi smo na koncertu ili slušamo mjuzu uz čašu vina.

Seks na prvom spoju? Nećemo isključiti mogućnost. Ako se dogodi, dogodi se. Uopće me ne zanima što ograničeno društvo misli o ženama koje se ne boje svoje seksualnosti. Ako si i ti jedan od takvih, šteta potrošenog vremena.

Ali nešto se nikad ne mijenja.

Trenuci prije prvog poljupca. Onaj osjećaj koji se događa samo tih par sekundi prije prvog poljupca i nikad više. Kombinacija želje da se nešto dogodi uz laganu i slatku neugodu jer ne znaš hoće li i kako. Ili si ti sve to samo zamišljaš. Tih nekoliko trenutaka prije nego vam se usne spoje po prvi puta je napeto, nervozno i nezamjenjivo.

A onda bum. Ako se netko ljubi dobro, a pretpostavka je da bi se ljudi u našim godinama već trebali ljubiti dobro, to je fenomenalno. Ili bum, ako se netko ljubi očajno.

Pa se pitate kako. Najgori poljubac u mom životu čak nije bio prvi. Pamtim jednog dečka iz srednje škole. Fast forward do unatrag par mjeseci. Čak ni taj srednjoškolski poljubac nije bio toliko loš kao ovaj relativno nedavni. Ne mogu procijeniti što se točno dogodilo. Vjerujem kako on ima isto mišljenje o mojoj „tehnici“, kao i ja o njegovoj. Najčešće je muškarac taj koji poljubi prvi i koji na neki način nametne tempo. A kada imate nekoga tko se, u nedostatku boljeg izraza, ne snalazi, taj tempo je teško pratiti. Ako morate razmišljati što se to događa u vašim ustima dok se ljubite, nije dobro.

Poljubac je jedan od temelja na kojem ću odlučiti želim li s nekim seks ili ne. Sam čin seksa može i ne mora biti dobar prvi put, ali ako poljubac nije, seks neće biti sigurno. Kad nekom kažem da se dobro ljubi, dala sam kompliment koji ne dajem samo tako.

Poljubac je doslovno najbolja predigra koja postoji. Ja sam jedna od onih koja se voli ljubiti. To uopće ne skrivam. Ako se ljubim s osobom koja mi se stvarno sviđa ili koju volim, poljupci su moćni.

U suprotnom su vrlo zabavni. Bilo da su rezultat oklade, pijanstva, znatiželje ili dosade, zabavni jesu.

I ne doživljavam ih intimnijom radnjom od seksa. Mogu biti, ako je netko poseban posrijedi. Ali i kad je netko poseban posrijedi, seks je intimniji. Čula sam odličan protuargument mojoj tezi, a taj je da se seks može platiti, a poljubac ne. I to stoji.

Poljubac s nekim koga voliš, pogotovo ako si ja, može biti magičan i djelovati smirujuće, opuštajuće i zadovoljavajuće na način na koji seks ne može.

Svima nama s XX kromosomima je puno lakše doći do seksa, ako ga želimo. Kada bi rekle da svakom tko ga je ponudio direktno ili indirektno, vjerojatno ne bi imale puno vremena za raditi bilo što drugo. Posebno u doba modernih tehnologija i društvenih mreža. Za razliku od muškaraca koji su najčešće ulozi lovca i rijetko kada nekome kažu ne, mi žene ipak odlučujemo.

Naravno, odlučivanje ponekad može trajati 15 minuta, a ponekad pet mjeseci. Netko ti se svidi odmah i zašto ne, a s nekim se poznaješ godinama prije nego se upustite u odnos. U drugim situacijama, alkohol.

Kako god da bilo, seks mi je ipak intimniji od poljupca. Ponekad je bitan, ponekad je nebitan. Ali i kad nije važan, nebitan seks je intimniji od nebitnog poljupca.

No, bitan poljubac puno je intimniji od nebitnog seksa.

Izgleda da i moj skepticizam prema pitanju romantike pomalo jenjava…

Bez pudera by Kira Nerys

Pročitajte i ostale kolumne (Bez pudera)

Bez pudera – NAOČALE I KONJSKI REP

Bez pudera – TRIDESETE

Bez pudera- “AKO” PAROVI

Bez pudera – MUŠKARCI OD A DO Ž

A kako bi vi odgovorili na ovo pitanje? posebno nas zanima misle li jednako muškarci i žene, pa smo ponudili dvije ankete… što misle Riječanke, a što Riječani o ovoj temi… Odgovorite u našoj anketi…

Znamo da znate, ali nije na odmet… CRVENO ispunjavaju žene, a PLAVO muškarci. 🙂

[yop_poll id=”19″]            [yop_poll id=”20″]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari