Kolumna | (KOLUMNA) Bez pudera: Naočale i konjski rep

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Prije nekoliko mjeseci pročitala sam knjigu. Ne prvu knjigu u svom životu, naravno (upravo sam krenula s najnovijim Guy Gavrielom Kayom i javno zahvaljujem na tom iznenađenju) . Prvu knjigu za samopomoć. Zapravo, kolegica mi je dala tu knjigu uz preporuku da je pročitam, s obzirom na to da smo i ona i ja bile u dugim vezama pa se moramo znati ponašati kako se od nas to očekuje.

Kako muški spol od nas to očekuje.

Najdraži emoji mi je onaj koji plače od smijeha. Od početka do kraja knjige ja sam bila taj emoji. Što zbog činjenice da uopće čitam tako nešto, što zbog paragrafa koji su bili u pravu, a što zbog toga da neka ponašanja u knjizi opisana kao karakteristično muška su vrlo slična meni.

Nešto manje od dvjesto stranica teksta o tome kako se ponašati u društvu muškaraca.

Muškarca koji ti se sviđa i još se niste upoznali. Onog koji ti se sviđa i već ga znaš i želiš da te pozove vani. Pa u društvu čovjeka s kojim si otišla na spoj. Ponašanje prije, tijekom i nakon spoja. Što obuči, što reći, kako reći, kako mu privući pažnju. Koliko dugo treba proći prije nego definirate stvari. Na koji način mu pisati poruke, odaslati goluba pismonošu ili skuhati večeru. Oprostite, ne. Prema knjizi, kuhati večeru ne smijete da ne pokažete preveliko znanje, ali i želju da mu budete mama i žena. WTF?

Ima još…. Morate biti hladne i distancirane. I za to vrijeme dok ste hladne i distancirane, morate znati kako kvalitetno slušati što priča i zapamtiti sve njegove najdraže teme da u trenutku kada prestanete biti hladne i distancirane imate o čemu razgovarati.

 

Nadalje, morate mu znati postaviti izazov. U prepunom klubu u kojem konobari ne znaju niti kako se zovu, a kamoli ima li vaša cuga kockicu leda više ili manje, reći mu da naruči neko specijalno piće uz posebne prohtjeve jer to znači da se mora potruditi za vas.

A muškarci najviše vole žene oko kojih se najviše moraju truditi.

Nemojte biti previše bitchy. Nemojte biti niti tople. Pristupačne da, ali kad shvati da vam može prići i s vama razgovarati, brzo morate postati hlade jer više neće biti zainteresiran. Tople i emotivne žene su veliki minus. Izgleda kako toplinu i emotivnost možemo iskazati negdje ispred oltara ili nakon poroda. Sve ostalo je zabranjeno.

Teme koje morate izbjegavati su: politika i društvo, novac, bivše veze, buduće veze, snovi, kompleksi, strahovi….. Dozvoljene teme su – jao, ovaj koktel je jako dobar. Ja bih nadodala i toplo more, škuru buru i kišu u Rijeci.

Morate paziti na odjeću jer da to nije napisano, vrlo vjerojatno bi izašle u onoj rasparanoj pidžami koje se ne želimo odreći posljednjih 15 godina. Šminke ne previše jer muškarci ne vole previše šminke. Ne ni premalo, a Bože sačuvaj bez make up-a. Očito je pravo lice ono što ne smijete pokazati.

O da, mjesto za sastanak. On ga može odabrati. A vi OBAVEZNO odaberite vrijeme. Tako ostavljate dojam nekoga tko nema cijeli dan slobodan. Čak i ako ste sretnica koja si može dozvoliti poneki cijeli slobodan dan, to ne smijete dati do znanja. S tim u vezi, nikako mu na poruke ne odgovarajte odmah jer ostavljate dojam jadnice. Da.

Ali to nije sve. Morate imati dobar gard na svim sljedećim druženjima, čak i godinama nakon. Kad ste u sretnoj i dugoj vezi, a želite nešto više od toga, ne smijete biti svoja. Morate imati dobar scenarij kako načeti tu temu. Mislim, muškarac koji želi oženiti dugogodišnju djevojku sigurno će se predomisliti u slučaju da njezina rečenica počne drugačije od onoga je preporučeno u knjizi.

Seks na prvom spoju ne dolazi u obzir. Seks na drugom spoju ne dolazi u obzir. Nisam sigurna za treći. Ne znam točno kad dolazi u obzir, ali u nekom trenutku i to je dozvoljeno. Niti pod razno čovjeku donijeti doručak u krevet ako prespava. Iako je prije par sati/minuta bio u vama, doručak je znak kako ste preemotivna i topla žena te više niste nedostižna.

Moje najdraže rečenice u knjizi bile su posvećene iskustvu jedne iznadprosječne ljepotice kojoj se sviđao muškarac koji je na kraju, začudo i potpuno iznenađujuće, završio s prosječnom djevojkom s naočalama i konjskim repom.

Tim riječima.

Naočalama i konjskim repom.

Pogledam se u ogledalo. 90% vremena imam naočale i konjski rep. Sada je dodatno svezan u pletenicu.

Dragi Hugo, iskoristit ću priliku i pozdraviti sve u studiju i režiji, a posebno najdraže djevojke koje u sada, poput mene, imaju naočale jer bez njih ne vide prst pred nosom i koje nose konjski rep jer pokušaji da naprave bilo kakvu drugu frizuru jednako su uspješni kao i hrvatski sitcomi.

Uz to, pozdravit ću i sve one koje će zanemariti sva ova pravila i biti svoje. Autorica možda stvarno je u pravu. Žena je provela opsežno istraživanje u koje je uključila muškarce i žene različitih godina, statusa i iskustava prije nego je napisala knjigu. Poštujem.

No… Previše truda čovjek mora uložiti kako bi prihvatio ono što je, bez imalo laži i slojeva, da bi se samo tako promijenio i prilagođavao drugoj osobi.

Skrivati prirodno ponašanje prvih 87 godina veze kako bi zadržala muškarca? Ne zvuči primamljivo niti opuštajuće

Bit ću to što jesam. Hladna ili topla, kako mi dođe. Razgovarat ću o politici ako me politika muči ili zabavlja. Kao i o nezaposlenosti i stanju u zdravstvu. Naručit ću čašu vina bez pompoznih prohtjeva. Seksati se kad hoću. Odgovarati na poruke kad poruku vidim ili kad želim.

Hvala autorici knjige na savjetima, ali tko me ovakvu prihvati, prihvati. Ionako mi je primarni cilj shvatiti i prihvatiti samu sebe onakvu zaista sada jesam.

Tko to ne može, široka mu vrata. I polje.

Bez pudera by Kira Nerys

Pročitajte i ostale kolumne (Bez pudera)

Bez pudera- “AKO” PAROVI

Bez pudera – MUŠKARCI OD A DO Ž

Bez pudera – TRIDESETE

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari